CBC har intagit Wikipedia
CBC:s medarbetare drog igång sitt Wikipediaarbete i en gemensam workshop. Foto: Sebastian Håkansson, SLU.

CBC har intagit Wikipedia

Text: Li Gessbo Publicerad: 10 oktober 2014
Fler och fler ansluter till SLU:s Wikipedia-projekt för att dela med sig av kunskap till en bred målgrupp. I slutet av september höll Sebastian Håkansson i en workshop för att få medarbetarna vid kompetenscentrum för biologisk bekämpning (CBC) med på tåget. Här berättar han om varför de gör gemensamt slag i saken.
Sebastian Håkansson höll i Wikipedia-workshopen för CBC:s medarbetare.

Sebastian Håkansson höll i Wikipedia-workshopen för CBC:s medarbetare.

Har CBC:s medarbetare redan tidigare använt Wikipedia som en kanal för att nå ut?

– Det var en första start för oss som grupp. Jag tror att någon har gjort något litet bidrag tidigare men för de flesta är detta något nytt.

Vilken är din roll i CBC-Wikipedia-arbetet?

– Vi har haft denna Wikipedia-satsning som en ambition ett tag nu och det var dags att ta tag i det ordentligt. Det är en gemensam arbetsuppgift men någon behövde leda vårt första grupparbete om detta och jag tog det på mig.

Varför är det bra för CBC att använda Wikipedia som en kanal för att nå ut?

– Wikipedia är en viktig källa till kunskapsinhämtning för allmänheten. Så som en kanal för den tredje uppgiften för oss universitetsanställda kan nog inte Wikipedia överskattas. Sen har vi ju sett att det som skrivits under biologisk bekämpning på svenska Wikipedia inte var speciellt uttömmande så vi känner oss kallade att göra något åt det.

Vad säger du till den som undrar om det är värt att lägga tid på att berätta om sin forskning på Wikipedia? Är det värt det? Varför?

– Olle Terenius på Ekologen visade i sin presentation för oss på CBC hur besöken på en specifik Wikipedia-artikel dramatiskt ökar när t.ex. ett pressmeddelande går ut om någon ny forskningsupptäckt eller publikation. Det visar ju hur folk söker mer information om saker som intresserar dem. Wikipedia ger oss därför möjligheten att enkelt nå andra målgrupper än vad som vanligen är fallet.

– En annan viktig aspekt är ju också hur Wikipedia verkar för att sprida kunskap i utvecklingsländer genom att tillhandahålla uppslagsverket gratis genom de mobila nätverken. Bara minuter efter att man lagt ut något på Wikipedia kan en lantbrukare i Botswana läsa om detta på sin mobiltelefon.

Har du några råd till den som är nyfiken och funderat på att börja använda Wikipedia, men ännu inte kommit igång?

– Det är bara att sätta igång. Artiklarna får snart sitt eget liv då många andra hjälper till att fylla i luckor och arbeta med själva texten.

Vilka Wikipedia-sidor har CBC:s medarbetare gjort eller redigerat?

– Vi har gjort några mindre tillägg till artikeln om biologisk bekämpning men sammanställer nu det material vi jobbade fram under vår temadag för att göra en större uppdatering där inom de närmaste veckorna. Sedan hoppas vi att vi och våra medarbetare och får blodad tand och fortsätter att bidra med kunskap inom sina respektive specialområden.

Läs mer

Se hela gänget som var med vid CBC:s Wikipedia-workshop

Fakta

Om Sebastian Håkansson

– Jag kom till SLU i Uppsala 2003 från Umeå universitet där jag disputerade och senare jobbade som forskarassistent efter en tre-årig post-doc period vid Washington University i St. Louis, USA. Mitt forskningsområde under de senaste tio åren har varit anhydrobios (liv utan vatten) och formulering av mikroorganismer för tillämpningar såsom biologisk bekämpning, bioremediering och probiotika. CBC är ju en centrumbildning som, med fokus på bekämpning av skadegörare med levande organismer, ska bidra till ett uthålligt nyttjande av biologiska naturresurser. Min del i detta är att fortsätta ta fram kunskap om hur man kan få mikroorganismer att överleva den stress som produktion, formulering och lagring innebär innan användning vid just biologisk bekämpning.

Mer om Sebastian Håkansson

Om CBC

Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel, CBC, ska med fokus på bekämpning av skadegörare med levande organismer bidra till ett uthålligt nyttjande av biologiska naturresurser. Läs mer . . .

Om SLU:s Wikipediaprojekt

Målet är att synliggöra den forskning och kunskap som SLU:s forskare besitter för den del av mänskligheten som har tillgång till internet. Läs mer . . .
10 oktober 2014 4
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan