3 M – Möte Med Medarbetaren
Fackredaktör David Stephansson på kommunikationsavdelningen på Ultuna. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

3 M – Möte Med Medarbetaren

Text: Mårten Granert Publicerad: 10 juni 2020
David Stephansson är agronomen som blev fackredaktör och som lite tillspetsat kan sägas sköta SLU:s kontakter med omvärlden. Många gånger är David den första kontakten för de externa som vill ha kontakt med någon forskare på SLU. Sedan drygt tio år arbetar David på kommunikationsavdelningen och sitter numera i Ulls hus på Ultuna.

Vad gör du på jobbet?
– Jag är fackredaktör och presskontakt. Det mesta jag gör handlar alltså om att göra SLU:s forskning synlig i samhället, både för folk i allmänhet och för folk som har ett yrkesmässigt intresse för våra ämnen. Det gör jag främst genom att skriva och redigera pressmeddelanden om ny kunskap som våra forskare har tagit fram – och genom att hjälpa journalister att hitta expertis inom olika områden.

Hur länge har du arbetat på SLU?
– Jag började som redaktör för serien Fakta Jordbruk 1998, och jag har jobbat med forskningsinformation i olika former sedan dess. Men jag har också pluggat här och avlagt en licentiatexamen, så det har blivit ganska många år vid SLU nu. Men medalj har jag inte fått än.

Vad tycker du är roligast?
– Jag har ett väldigt allmänbildande jobb! SLU är ett ”nischat” universitet, men bredden är ändå stor och alla texter jag lämnar ifrån mig måste jag ju tycka att jag begriper själv. En del nyheter är ganska smala och får ingen stor spridning, men oftast finns det ändå en specialintresserad läsekrets som det är roligt att lyckas nå.

Har du något som kan liknas vid Pest & Pina?
– Nja, så brukar jag inte tänka. Det som är tråkigt är när jag ibland inte hinner hjälpa folk så snabbt som jag skulle önska.

Vilka dagar är bäst?
– Ibland är det skönt att kunna fokusera helt på en viss uppgift utan att bli avbruten, vilket händer ibland. Annars är ryckighet och snabba puckar något naturligt när man är presskontakt.

Vad är viktigast, anser du, på jobbet?
– För mig är det viktigt att ha en kollega som jag kan bolla frågor med och som kan avlasta när det dyker upp många nya ärenden. Jag vill också lyfta alla forskare som jag samarbetar med, och de kommunikatörer som ibland hjälper till med att ta fram bra underlag till pressmeddelanden. Det är i stort sett alltid trevlig korrespondens.

10 juni 2020 6
Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Lärdom Rådgivare inom de gröna näringarna arbetar med väldigt olika kunder, frågeställningar och utmaningar. Men de har ändå mycket gemensamt, och det ger många väldigt mycket att träffas för att bygga nätverk och reflektera tillsammans kring sina arbetssätt. Det är erfarenheter från den stora utbildningsinsatsen KUR, Kompetensutveckling för rådgivare i Västsverige, som SLU RådNu varit med och arrangerat, och som nu sammanfattats och utvärderats.
2 juni 2020

Twitter

Något ökade kräftfångster i år https://t.co/fZRGh6wLjq https://t.co/5XUzN051OX @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Snabbguide för skötsel av travhästar https://t.co/BsD38eKlho @_SLU via Twitter 22 dagar sedan
Åretruntbetande gotlandsruss bra för biologiska mångfalden https://t.co/03IEwGgkeK @_SLU via Twitter 22 dagar sedan
Stor ökning av antalet antagna till SLU https://t.co/qdB2B3TfiZ @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Deltagare till forskningsprojekt om fyrhjulingar söks https://t.co/hwrdwuHbvJ @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Torka och höga temperaturer minskade skogens tillväxt i stora delar av landet. Det visar analys av satellitdata och… https://t.co/48o1KevPLM @_SLU via Twitter 1 månad sedan