3M – Möte Med Medarbetaren
Helena Königsson arbetar på institutionen för vilt, fisk och miljö i Umeå. Foto: Susanna Bergström, SLU

3M – Möte Med Medarbetaren

Text: Mårten Granert Publicerad: 28 januari 2019
Helena Königsson arbetar som forskningsingenjör vid institutionen för vilt, fisk och miljö på S-fakulteten i Umeå. Helena är också huvudskyddsombud. De bästa dagarna är då hon får hjälpa till att lösa brott. Helena trivs på jobbet; variationen i arbetsuppgifter är en bidragande anledning.

Vad gör du på jobbet?
– Jag arbetar i VFM:s molekylärekologiska grupp, där vi tar fram genetiska data och nya metoder för att förstå vilda populationer, antal individer, utbredning och populationsdynamik på arter i luften, på land och i vatten. Vi jobbar framför allt med hotade arter och arter av förvaltningsintressen, av ekologiska eller ekonomiska skäl. Dessa projekt, forskare och myndigheter finns över hela världen.

Hur länge har du arbetat på SLU?
– 
Jag började på SLU 1991.

Vad tycker du är roligast?
– 
Att arbetet blir så varierat eftersom jag jobbar med så många olika arter och metoder. Senaste året har jag jobbat med kungsörn, brunbjörn, svartbjörn, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, ren, hare, lejon, leopard, gepard, vildhund, hyena, järv, lo, räv, solparakit, lax, öring och harr. Även att jag får vara med i hela kedjan från idé, genomförande och databearbetning. Jag gillar också att vidareutveckla metoder och göra dem snabbare, billigare och bättre.

Har du något som går att likna vid Pest & Pina?
– 
När någon apparat går sönder och man måste ordna service eller reparera själv. Det tar alltid tid, som man inte har med i sin planering.

Vilka dagar är bäst?
– 
Jag tycker alltid att det är roligt att gå till jobbet. Speciellt roligt är när man känner att man har gjort skillnad. Till exempel hjälpt NFC (nationellt forensiskt centrum) med något brott, att datasetet man har tagit fram gör skillnad för en hotad art, i ett förvaltningsärende eller att jag som skyddsombud kan hjälpa en medarbetare.

Vad är viktigast, anser du, på jobbet? (arbetsmiljö, kolleger, bra chef, etc)
– 
Som skyddsombud värnar jag dessa frågor. De hänger ihop eftersom vi är varandras arbetsmiljö. Man får inte glömma att vi alla bidrar och påverkar vår arbetsmiljö. Har man bra chef och kollegor blir också arbetsklimatet bra.

28 januari 2019 6
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 10 dagar sedan