3M – Möte Med Medarbetaren
Albin Gräns. Foto: Sandra Rönnsved, Djurskyddet Sverige

3M – Möte Med Medarbetaren

Text: Mårten Granert Publicerad: 8 december 2020
Forskaren Albin Gräns arbetar på institutionen för husdjurens miljö och hälsa som vanligtvis har sitt säte i Skara men Albin och hans forskargrupp sitter i Göteborgs universitets lokaler i Göteborg. Albin forskar om fiskars välfärd och för detta har han just blivit belönad av Djurskyddet Sverige och blivit tilldelad deras djurskyddspris.

Vad gör du på jobbet?
– Jag driven en mindre forskargrupp som arbetar för att världens vanligaste husdjur, försöksdjur, produktionsdjur och villebråd ska få det lite bättre. Trott eller ej, så handlar det om fiskar. I forskningen försöker vi identifiera och minimera förekomsten av sjukdom och negativ stress, samt att garantera att fiskar avlivas snabbt, smärtfritt och effektivt. Arbetet med att värna om fiskars djurvälfärd är väldigt spännande och vi arbetar i nära sammabete med både producenter och myndigheter men samtidigt är det utmanade eftersom kunskapsluckor i ämnet är omfattande.

Hur länge har du arbetat på SLU?
– Jag började på SLU 2013

Vad tycker du är roligast?
– Det roligaste med jobbet som forskare är att man får vara med och lösa verkliga problem. Jag har alltid varit intresserad av djur och utbildade mig till zoolog, men mer än allt annat är jag en problemlösare (eller kanske en problemhittare beroende på vem man frågar) och hade det inte blivit zoologi så kan jag tänka mig att jag blivit forskare i något annat naturvetenskapligt ämne. Med det sagt, så tycker jag ändå att jag hittat helt rätt för jag kan inte tänka mig ett jobb mer roligare arbetsuppgifter än det jag har. Och forskar man på fiskvälfärd så finns det gott om problem att lösa.

Har du något som går att likna vid Pest & Pina?
– Inte någon pest & pina, men piskan och osäkerheten i en anställning där jag år efter år är beroende av att attrahera externa medel till mig själv och min forskargrupp kännas ibland som ett tungt ok att bära.

Vilka dagar är bäst?
– Bäst är när jag genom forskningen får möjlighet att uppleva platsen och människor som jag aldrig annars gjort. Det kan vara fiske från packisen i Antarktis, pejla efter nyopererade krokodiler i Sydafrika eller en ett planeringsmöte i en bastu på Åland. Aldrig vet man vart man hamnar men nästan alltid leder det till ett minne för livet.

Vad är viktigast, anser du, på jobbet? (arbetsmiljö, kollegor, bra chef, etc)
– När jag var yngre och sökte sommarjobb var det viktigaste med ett jobb att tiden gick fort och i stort tycker jag att det kriteriet håller rätt bra även idag. Aldrig går en dag snabbare än när man, med stöd av trevliga kollegor, får klura och gräva ner sig totalt i ett forskningsproblem. Att jag sedan känner att det vi gör, uppskattas och berör människor och djur är ju också en fin bonus.

Du har vunnit ett pris i djurskydd. Vad har du gjort? Och i vad bestod priset?
– Motiveringen löd: ”Fiskar är världens vanligaste lantbruksdjur, försöksdjur och villebråd. Trots detta och trots att vi idag vet att fiskar kan känna, så brister kunskapen och lagstiftningen kring fiskar och deras behov. Albin Gräns har valt att ägna sin forskning till fiskarnas välfärd. Med spetskunskap, träffsäkerhet och empati ifrågasätter Albin gamla sanningar kring hur vi behandlar fiskar och påverkar därmed politiker och myndigheter såväl som allmänheten. För sitt arbete kring fiskars välfärd tilldelas Albin Gräns Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2020.” Och förutom en enorm portion ära så bestod priset också av 10 000 kr.

8 december 2020 3
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 2 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 8 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 8 månad sedan