3M – Möte Med Medarbetaren

Text: Mårten Granert Publicerad: 9 februari 2021
Cecilia Lalander arbetar på institutionen för energi och teknik högst upp i det invändigt vackra och något spektakulära M-W-M-huset* på Ultuna. Cecilia vet det mesta om fluglarver. I bilden ovan ses flugorna som ska fixa till larverna.

Vad gör du på jobbet?
– Jag är docent i kretsloppsteknik på institutionen för energi och teknik. Jag jobbar mest med forskning, men undervisar en lite del av tiden också och är bland annat kursledare för kursen Avfallshantering.

Jag forskar kring olika tekniker för att sluta cirkeln av växtnäringsämnen från stad till land. Främst jobbar jag med fluglarvskompostering. I min forskning planerar jag försök, sitter i koordinerings-, och uppföljningsmöten med olika samarbetspartners, handleder doktorander och examensarbetare, analyserar data och skriver artiklar. En inte obetydlig del av min tid går till att se till att verksamheten fungerar, det vill säga jag beställer saker, har kontakt med olika entreprenörer som bygger saker åt oss, koordinerar med reparatören et cetera. Då och då hoppar jag in och hjälper till i olika försök eller i vår flugodling.

Hur länge har du arbetat på SLU?
– Jag har jobbat på SLU sedan januari 2011.

Vad tycker du är roligast?
– Det är mycket som är roligt. Jag tycker själva ämnet är superintressant och också väldigt relevant för omställningen till ett hållbart samhälle. De frågor jag jobbar med är sådant jag även brinner för privat. Det är ett riktigt drömjobb. Rent praktiskt tycker jag att fluglarvskomposteringsprocessen är kul. Det är fantastiskt att ser hur materialet omvandlas från stinkande sörja till fluglarver som kan användas i djurfoder och en behandlingsrest som ser ut som kompost och kan spridas som gödselmedel.

Har du något som går att likna vid Pest & Pina?
– Nja, jag kan bli frustrerad ibland över att inte hinna avsluta en sak innan jag måste hoppa över till nästa. Det är ju mycket på gång hela tiden.

Vilka dagar är bäst?
– När jag och mina kollegor lyckas lösa ett problem eller komma på saker som gör att projekt går framåt.

Vad är viktigast, anser du, på jobbet? (arbetsmiljö, kollegor, bra chef, etc)
– Att arbeta med något som känns meningsfullt. Sen hjälper det så klart att ha bra kollegor och chef också.

* Mark-Vatten-Miljö

Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

9 februari 2021 6

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 månad sedan