3M – Möte Med Medarbetaren
Anders Dahlberg är professor i mykologi på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi i Uppsala. Foto: Johan Samuelsson.

3M – Möte Med Medarbetaren

Text: Mårten Granert Publicerad: 19 mars 2018
Anders Dahlberg arbetar på SLU i Uppsala som professor på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi. Svampar är alltså ett av Anders stora intressen men det är många saker som han vill ge tid.

Vad gör du på jobbet?
– Anders Dahlberg professor i mykologi på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi. Just nu gläds och förundras jag över att 600 personer sökt vår nya distanskurs i mykologi i år. Vilket intresse! Mitt forskningsområde är svampars ekologi och naturvård. För tillfället DNA-analyserar vi svamp från Riksskogstaxeringens och Markinventeringens provytor för att komma åt vilka svampar som finns i Sveriges skogsmark och vad de betyder för bland annat trädtillväxt och inlagring av kol i mark. Jag undervisar, handleder doktorander, är studierektor för min institutions doktorander och sitter med i fakultetsnämnden för Skogsfakulteten.

Hur länge har du arbetat på SLU?
Det har blivit ett halvt liv … Började som doktorand 1987.

Vad tycker du är roligast?
– Främst att se studenter och medarbetare växa. Men också att få kunna bejaka min nyfikenhet att undersöka och vara med utveckla vår förståelse för svampars mångfald, betydelser med inspirerande och kunniga kollegor från när och fjärran. Det är jätteroligt att se hur efterfrågan på svampkunskap ökar från myndigheter, skogsägare, journalister samt olika personer och föreningar runt om i landet.

Har du något som går att likna vid Pest & Pina?
– En trilskande rygg och att det är svårt att få tiden att räcka till allt man vill göra. Den ständiga osäkerheten kring finansiering av det vi gör.

Vilka dagar är bäst?
– Stunder med riktigt bra och tankeutvecklande diskussioner; under fältarbeten, med kollegor, vid möten med studenter och ofta med intresserade personer utanför SLU.

Vad är viktigast, anser du, på jobbet? (arbetsmiljö, kolleger, bra chef, etc)
– För mig är en öppen, tillitsfull och inkluderade kollegial miljö, där alla blir sedda och uppskattade, förutsättningen för att göra bra ifrån sig och trivas.

19 mars 2018 8

Twitter

RT @SLUFutureFood: Hör @Elin_Roos_SE ge 3 konkreta råd och förklara hur klimatmålen kan nås utan att behöva drabba svenska köttproducenter.… @_SLU via Twitter 5 timmar sedan
Mulmholkar ger nya svar på frågor om biologisk mångfald https://t.co/BPpvFhBBB8 https://t.co/Sxgd9FS34k @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Följ @SLUFutureFood som liverapporterar från #livsmedelsforum https://t.co/1qdS9Mq32P @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Emåns museum fick naturvägledarpris https://t.co/xjoqV6gSJM https://t.co/gs5VXu0M0M @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @_Bondesson: Branschen och akademin är solklara kompisar ??? @LRFSverige & @_SLU https://t.co/RmqfikNNjm @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @sgraslun: Connecting forest, science and people ????? - the large ?@IUFRO? world forest congress will be hosted by @_SLU &Sweden inSto… @_SLU via Twitter 5 dagar sedan