Älgar i tv skapar stort intresse för SLU:s forskning

Text: Mårten Granert-Gärdfeldt Publicerad: 21 juni 2021
Nu är SVT:s kameror som livesänt älgarnas vandring nedplockade för i år. Forskare på institutionen för vilt, fisk och miljö får svara på mängder av frågor. Institutionens kommunikatör jobbar hårt för att med filmer, nyheter och Facebookinlägg förmedla kunskap om älgen.

Längst ner på denna sida svarar Göran Ericsson på några frågor.

– Folk vill veta allt! Vi får frågor om allt från vad älgar äter, om de kan få kallsupar till olika typer av frågor om hur människor och älg påverkar varandra. Det är verkligen fantastiskt! säger Susanna Bergström, kommunikatör på institutionen för vilt, fisk och miljö.

Susanna Bergström skulle behöva minst tio assistenter när SVT sänder Den stora älgvandringen. Foto: Martin Ståhl

Under årets älgvandring har SLU spelat en viktig roll för att sprida kunskap kring älgar, andra djur och natur. Kommunikationen har till största del skett på Facebook via sidan SLU Vilt, fisk & miljö och i en Facebookgrupp med fler än 30 000 medlemmar som alla följer älgvandringen. Förra året satsade institutionen på nyheter som kommunikationsform, i år testade de en typ av frågefilmer för att nå ännu fler och få arbeta med olika format.

Forskningen och forskarna blir begripliga

– I mitt jobb försöker jag att vara lyhörd och snabbfotad. Att fånga upp den nyfikenhet som finns och utgå från den. Den typ av dialog mellan forskare och tv-publik som vi erbjuder är unik och jag tror att den är viktig i en större kontext: att forskare inte uppfattas som något märkligt släkte som sitter inne på sina kontor och grubblar fram sina upptäckter. Det blir tydligt för varje fråga vi får, hur basal den än kan te sig blir det tydligt att det här har någon studerat för att ta reda på. Forskningen blir begriplig i allt från biologiska kunskaper till komplexa samhällsfrågor, säger Susanna Bergström.

Under perioden som älgvandringen sändes på SVT Play har material från Facebookkontot SLU Vilt, fisk & miljö nått fler än 300 000 unika personer. Tusentals människor har även varit inne på SLU:s webb om älg och många är de frågor som trillat in på frågesidan om älg. Många engagerade medarbetare på SLU har svarat på frågor via e-post, filmer och i kommentarsfält.

SVT-samarbete avgörande

– Även om vi är väldigt glada och stolta över engagemanget i våra egna kanaler så går det inte att mäta med SVT:s genomslag. Göran Ericsson har chattat med publiken i SVT:s Duo-app och varit med i veckovisa sändningar av programmet Go’kväll. Samarbetet med SVT betyder väldigt mycket för hela SLU, och är något vi är väldigt glada över, säger Susanna Bergström.

Hittills i år har älgvandringen startats fler än 10 miljoner gånger på SVT Play och sändningarna har snart 4 miljoner tittade timmar. SVT:s Duo-app, där publiken kunnat chatta om älgvandringen har haft 1,6 miljoner besök. Svenska folket har tagit till sig programmet på ett sätt som SVT sällan skådat och publiken vill bara ha mer och mer för varje år.

– Att vi på SVT kan jobba som vi gör tillsammans med SLU har ett väldigt stort värde för oss. Vi vill producera Den stora älgvandringen med de bästa på området och det tror jag verkligen att vi gör, säger Johan Erhag, projektledare för Den stora älgvandringen.

På SVT lyfts samarbetet med SLU som en framgång.

– Vårt samarbete bygger på att alla som är med bidrar med sin expertis och där levererar SLU med bravur. Vi vill att så många som möjligt av tittarna ska få uppleva älgvandringen på första parkett och när frågor och tankar dyker upp är vi på SVT tillsammans med er på SLU de första som hjälper tittarna att förklara och förstå vad som egentligen sker, det som händer är verkligheten, säger Johan Erhag.

”Älgvandringen är ett unikt skyltfönster”

Ja, nu är tv-succén Den stora älgvandringen slut för i år. Sällan får SLU så mycket uppmärksamhet som under dessa veckor. Bättre eller billigare reklam kan knappt uppbådas. Motorn för SLU:s del är institutionen för vilt, fisk och miljö. Det är institutionens prefekt Göran Ericsson som syns mest i rutan men hela institutionen jobbar hårt för att få det hela att fungera.

Här svarar Göran på några frågor om årets säsong.

Professor Göran Eriksson är till vardags prefekt på institutionen för vilt, fisk och miljö i Umeå. Foto: Susanna Bergström

Om du ska sammanfatta årets älgvandring, har älgarna skött sig?
– Älgarna och tittarna har skötts sig med den äran. I år har vi fått se en del nya älgpersonligheter – och älgar som gått genom isen och dramatiskt tagit sig upp igen.

Har ungefär lika många älgar passerat i år som förra året?
– Om jag är rätt informerad så såg kamerorna 57 älgar – men sändningen var kortare i år och på slutet var det inte lika många kameror som bevakade älven.

Du lobbar väl för att det ska bli en fjärde säsong?
– Självklart! Ett sånt unikt skyltfönster för hela SLU ska vara öppet många år framöver.

Tror du det finns något i älgens väsen som tilltalar oss människor extra mycket?
– Älgen är tyst, stor mystisk – och samtidigt har alla en relation till en älg. Oavsett om de har sett älg eller inte.

Om SLU skulle producera egna slow-tv-program om något djur för att spinna vidare på framgångsvågen, har du förslag på ett djur som kanske skulle kunna fungera?
– Mitt första förslag är någon av arterna vildsvin eller dovhjort i ett landskap med både jordbruks- och skogsmark. Mitt andra förslag är att fokusera på djur i en stadsnära miljö.


Artikeln är skriven med stöd, hjälp och med stor inspiration av Susanna Bergström
Frågor: Mårten Granert-Gärdfeldt.

21 juni 2021 6

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 8 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan