Älgjaktspremiär

Text: Olof Bergvall Publicerad: 16 september 2020
Första måndagen i september innebär älgjaktspremiär för norra Sverige. Så också för de tjugo älgjägarna i Åmlidens jaktklubb vars medlemmar är medarbetare vid SLU.

Som punktligheten själv svänger Jan-Peter Nordmark in på köpcentrets öde parkering klockan 05:00. Vi har stämt träff här för att jag ska följa med på älgjaktspremiär med Åmlidens jaktklubb. För att bli medlem i denna jaktklubb ska du vara anställd, eller tidigare varit anställd, vid SLU i Umeå.

Resan till jaktmarken går parallellt med Vindelälven längs väg 363. Jan-Peter är till vardags anställd som ekonom vid enheten för skoglig fältforskning och har sitt kontor vid SLU i Umeå. Strax utanför samhället Vindeln passerar vi en av enhetens forskningsskogar på Rosinedalsheden. Det syns knappt från vägen, men inne i tallskogen pågår sofistikerade experiment.

Jaktlaget ska samlas klockan 06:00 i en vägkorsning mitt inne i jaktmarken, vi anländer 05:58. I korsningen har 20 jägare stämt träff och ett lågmält prat blandas med enstaka hundskall.

Sex vuxna och fyra kalvar

Jaktledaren Fredrik Stenbacka går igenom vad som gäller för årets älgjakt. Jaktmarken, som är på dryga 4 000 hektar, ägs av Sveaskog och utgör deras ”Ekopark Skatan”. Området är ett populärt utflyktsmål för vandring, ridning och cykling längs Isälvsleden eftersom vägnätet är väl utbyggt också lättåtkomligt för bärplockare. Tilldelningen i år är sex vuxna djur och fyra kalvar. På en stor karta visar Fredrik vilket område som ska jagas på denna morgon. Två hundar med tillhörande hundförare ska söka av markerna på var sin sida av ett berg. Jag slår följe med Jan-Peter och Totte Niittylä längs en skogsbilväg på södra sidan av berget. Framme vid passet klättrar Jan-Peter upp i tornet medan jag stannar på marken. Jag har fått låna en kommunikationsradio så jag ska hänga med i vad som händer. Tyvärr var den inställd på fel kanal så jag svävar i ovisshet tills jag efter någon timme dristar mig till att fråga Jan-Peter om vad som hänt.

Det visar sig att en av hundarna fått tag på älg, men att de sprungit in på jaktmarker som tillhör ett annat lag. Jakten avbryts och jaktklubbens medlemmar återsamlas i en ny vägkorsning för fika och omgruppering.

Åmlidens jaktklubb består av 20 älgjägare och tre som enbart jagar småvilt. Klubben finansierar sina avgifter till markägare och Länsstyrelsen uteslutande genom medlemsavgifter. Den enda anledningen till att det kallas personaljaktklubb är kravet på att den som är medlem ska vara, eller varit, anställd vid SLU i Umeå. Medlemmarna kommer från flera av SLUs institutioner vid fakulteten för skogsvetenskap.

En kalv fälld

Den andra såten som ska jagas av ligger i den norra delen av jaktmarken. Den här gången slår jag följe med jaktledaren Fredrik Stenbacka, till vardags forskningsingenjör vid institutionen för vilt, fisk och miljö. Fredrik ska gå som hundförare med sina två hundar, en münsterländer och en karelsk björnhund.

Vi rör oss sakta över ett ganska flackt myrområde medan hundarna söker av terrängen framför oss. När vi når början av en tallås tar vi en kort paus och Fredrik berättar att det ofta händer att älgarna står i skogen ovanför oss. På gps-pejlen ser vi att en av hundarna fått upp farten och troligtvis fått upp ett spår. Kort därefter smäller det och Patrik Ulvdal, doktorand på institutionen för skoglig resurshushållning meddelar att han fällt en kalv.

Vi skyndar oss dit för att koppla hundarna och hjälpa till med att passa kalven. Detta var Patriks första älg, så det blev en dubbel premiär för honom. Patriks pass ligger långt från någon farbar väg, så Fredrik kommer att bli tvungen att köra så nära han kan med en fyrhjuling medan Patrik och några fler jägare får släpa fram älgen genom skogen.

Värmen sätter stopp

Men först ska resten av såten sökas igenom. Vi hittar några relativt färska spår, men det börjar bli rejält varmt och hundarna orkar därför inte göra några större sökrundor. Såten avslutas och delar av jaktlaget samlas, gör upp en eld och äter lunch medan Fredrik lastar av fyrhjulingen från en släpvagn och fräser iväg för att hämta kalven från skogen.

Efter lunch ska en sista såt jagas. Jag och Jan-Peter sitter i en vägkorsning. På jaktradion, som nu är inställd på rätt kanal, får vi rapporter från hundförarna och jaktlaget men tiden går utan att någon har riktig närkontakt med älg.

När dagens jakt avslutas stannar stora delar av jaktlaget kvar och övernattar i en koja till nästa dags jakt, medan några stycken åker tillbaka till SLU i Umeå för att där ta hand om älgkalven i det slakteri som finns inrymt i en garagelänga.

Det går inte att ta miste på att många är trötta och nöjda efter en hel dag i skogen och i behov av att ladda batterierna för en ny jaktdag morgonen därpå.

16 september 2020 7
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 2 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 2 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 2 månad sedan