Alnarpsparkens vänner sprider kunskap och främjar parken
Entrén till Alnarpsparken. Foto: Jerry Larsson

Alnarpsparkens vänner sprider kunskap och främjar parken

Text: Göran Thomé Publicerad: 16 mars 2016
Vid millennieskiftet samlades några entusiaster och bildade Sällskapet Alnarpsparkens Vänner. Idén var att göra det möjligt för parkälskare att på ett mer konkret sätt engagera sig i parken.

SLU och Akademiska hus sköter och ansvarar för parken. En utomstående stöd- och påtryckningsgrupp ansågs kunna vara en värdefull resurs. Så blev det och nu femton år senare finns en livaktig förening som genom åren både folkbildat genom föreläsningar och parkvandringar och stöttat ekonomiskt. Senaste bidraget är de tre nyplanterade ekarna framför slottet.

Genom åren har vi kunnat stödja parken på olika sätt. Skyltningen har förbättrats, magnoliaskogen har fått stöd och trädgårdsmöbler har tillkommit. Just nu är vi engagerade i Den svenska magnoliagruppens projekt för en magnoliaallé någonstans i Alnarp. En paviljong i parken eller enklare uttryckt en regnskyddad fikaplats har varit aktuellt under några år. Vi arbetar nu för att en sådan plats ska kunna ingå i något annat projekt till exempel den eventuella omdaningen av blomstersortimentet.

De 34 deltagarna i det konstituerande mötet i mars 2000 utgör föreningens första medlemmar. Efterhand har antalet ökat, som högst var det 2007 med 382 medlemmar. I dag har föreningen 331 medlemmar. Vi vill gärna bli fler. Ju fler vi är desto mer kan vi bidra till parken och desto tyngre väger våra synpunkter. På vår hemsida www.alnarpsparken.com finns alla uppgifter om hur du blir medlem.

(Göran Thomé är ordförande i Alnarpsparkens Vänner)

16 mars 2016 5
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 14 dagar sedan