Recept för att lyckas med dina matbeställningar
Ett vanligt år köper SLU mat för ungefär 10 miljoner kronor i samband med intern och extern representation, konferenser, tjänsteresor, personalförmåner m.m. Vilken mat vi beställer kan alltså göra stor skillnad.

Foto: Pixapay
SLU:s riktlinjer för inköp av mat gäller när SLU betalar för maten, till exempel personalfika, extern och intern representation, fika och måltid i samband med möte och konferens, måltid vid personalfest och akademisk högtid. Det är en del att hålla reda på. Här är ett recept för att du ska lyckas.
- Antal portioner: 1 – många.
- Tillagningstid: 15 minuter.
- Dryckesalternativ: kranvatten (med eller utan bubblor).
- Ta en skopa riktlinjer för inköp av mat, från inköp till avfallshantering. Finns på svenska och engelska.
- Tillsätt en skopa ekonomihandbok för att se till att du följer SLU:s rutiner för matinköp och representation. Blanda väl.
- Tillredningsalternativ 1 – när det finns ramavtal för catering på orten (gäller Alnarp och Uppsala). Se över utbudet i Proceedo. Gör ett hållbart val, välj gärna mat under kategorin ”One Planet Plate”, så försäkrar du dig om att maten ger upphov till maximalt 0,5 kg CO2-ekvivalenter per portion och att hänsyn tagits till biologisk mångfald.
- Tillredningsalternativ 2 – när det inte finns något ramavtal för catering på orten.
Här är det beställarens ansvar att välja leverantör och produkt utifrån riktlinjer för inköp av mat vid SLU. Riktlinjerna omfattar frukter och grönsaker, bakverk och sötsaker, kaffe, te och annan dryck, fisk och skaldjur, kött och övriga animalieprodukter, vegetabiliska proteinkällor samt kolhydratkällor. Dessutom omfattas hantering av matsvinn och avfall. Livsmedel som ska ingå bör vara markerade med grönt ljus i WWF:s tre guider; Fiskguiden, Köttguiden och/eller Vegoguiden. - Se över behovet av specialkost, allergier med mera.
- Alla beställningar läggs i Proceedo, oavsett om ramavtal är med i degen eller inte.
- Smaka av, det vill säga stäm av din beställning så att antalet portioner är anpassat till antalet gäster och planera för hantering av eventuellt svinn, riktlinjerna ger förslag på hur du kan gå till väga.
- Njut av maten!
- Ta hand om eventuella rester och återvinn det som återvinnas kan.
Fakta
Miljöenheten
Miljöenheten säkerställer miljökrav vid upphandlingar av ramavtal, bland annat gällande kaffe, te, frukt och catering. Lagen om offentlig upphandling styr vilka krav som kan ställas. Vilka produkter som sedan avropas från ett ramavtal ansvarar beställaren för. Rektor beslutade under hösten 2020 om riktlinjer för inköp av mat vid SLU. Syftet med riktlinjerna är att ge vägledning när SLU beställer eller avropar måltider och livsmedel, med ambitionen att minska miljöbelastningen från vår konsumtion. Vid ny forskning och kunskap, som påverkar innehållet, ses riktlinjerna över.