Anrikt museum samlade djurskyddskompetens
Johan Beck-Friis (moderator, Svenska djurskyddsföreningen), Linda Keeling, Ingvar Ekesbo, Lotta Berg och Jan Hultgren. Foto: Vanja Sandgren

Anrikt museum samlade djurskyddskompetens

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 9 september 2019
Veterinärmuseet i Skara fyllde nyligen 40 år. Det firades i två dagar med djurskyddsseminarium, öppet hus och föreläsningar om samspelet mellan människor och djur. Flera representanter för landets forskningskompetens inom djurskydd talade inför en engagerad publik i Hernquistsalen på SLU i Skara.

Professor emeritus Ingvar Ekesbo började med en tidsresa.

– Vi startar 1857, då fanns det en lag om att man inte fick göra anstöt – i detta fall handlade det om att man inte fick plåga andras djur.

Tidsresan fortsatte med exempel på hur kostnadseffektivitet prioriterades framför god skötsel, vilket var ett problem för veterinärer att hantera på 1950-talet. Den fortsatte med  bandhundseländet, så benämndes det då, att det först 1972 blev brottsligt att inte följa djurskyddslagen som skapades 1944 och fortbildning för veterinärer i rådgivning till djurägare samt forskning kring djurens beteende, etologi. Ingvar Ekesbo var engagerad i det som skulle kallas för ”Lex Lindgren”, Sveriges djurskyddslag sedan 1988.

Jan Hultgren, docent, pratade om hur branscherna – till exempel ägg och kött, säger att Sverige har världens bästa djurskyddslag. Men han poängterade att det kan vara bra att nyansera det hela och tänka över vad som krävs för att vara ett bra föredöme.

– Lagen bör omfatta många typer av djur. Viktigt är att sprida kunskap i samråd med bransch o myndigheter.

Professorerna Linda Keeling och Lotta Berg var överens om vikten av att använda beteendestudier för att undersöka djurvälfärd.

– Vi kan inte allt vi behöver veta, konstaterade Lotta Berg, en stor fråga för framtiden är rådgivningssystem och kunskapsöverföring, det bör ske på ett sätt som är bra både för barn och djur, om skolor ska vara den första kontakten.

Attityder

I diskussionen efteråt hettade det till, speciellt i frågan om attityder, sällskapsdjur och matvanor.

– Det går åt mycket kött till att utfodra våra sällskapsdjur, sa Lotta Berg. Är det bra för klimatet? Hur många Grand Danois är det okej att ha och finns begreppet djurskam?

Diskussionen handlade också om djurskydd när det gäller vilda djur och hur hantera levande varelser som inte är ryggradsdjur. Kontentan av det hela var att sträva efter att de djur vi håller, och då inte bara i Sverige, ska ha det bra.

– Vi får inte slå oss till ro utan behöver ta reda på mer om vad djur behöver, av respekt för djuren, avslutade Lotta Berg.

Lördagens program lockade framför allt Skaraborna till Veterinärmuseet med föreläsningar om förhållandet mellan människor och djur, mottagning för skadade gosedjur, ponnyridning- och körning och rallylydnad med brukshundsklubben.

Fakta

Länkar till seminarium och Veterinärmuseet

Hela seminariet går att följa här. Föreläsningen startar 47 minuter in i inspelningen.

Till Veterinärmuseets webbsida.

 

 

 

 

9 september 2019
Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Krönika av Karin Holmgren År 2017 firade SLU 40 år. Vi reflekterade över vår historia, inte minst genom boken SLU 40 år – ett universitet mitt i samhällets utveckling. Men vi tittade även framåt. Då, 2017, var vi oroliga för det sviktande söktrycket till SLU:s utbildningar. Många utbildningsplatser stod tomma och vi undrade hur det kunde vara möjligt, när vi samtidigt såg hur centrala SLU:s utbildningar är för att finna lösningar på dagens och framtidens utmaningar.
21 juni 2021 7

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 3 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 10 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 10 månad sedan