Äntligen! Björklöven utslagna!

Text: Olof Bergvall Publicerad: 25 maj 2015
Nej, det är inte en skadeglad rubrik från sportsidorna som gottar sig i Umeås kräftgång i hockeyligorna. Det handlar om den årliga mätningen av björkarnas lövsprickning i Umeå, björkarnas stad.

I år slog björkarna officiellt ut den 21 maj, en dag senare än medelvärdet. Per Hansson, som ansvarar för mätningarna, trodde på en tidigare lövsprickning än vanligt, men ett omslag till kyligare väder bromsade knopparnas sträckning.

I 15 års tid har lövsprickningen kontrollerats. Metoden har utvecklats av forskarna Per Hansson och Jan Falck, vid institutionen för skogens ekologi och skötsel. När genomsnittslängden på 25 nyutslagna löv på fem naturligt föryngrade glasbjörkar i Framtidsskogen utanför skogsfakulteten i Umeå överstiger 20 mm anses björken vara utslagen. Då har löven utvecklat skaft och fått sin slutliga form.

Den tidigaste lövsprickningen som noterats under den tid mätningarna pågått är 15 maj. Det skedde 2002 och 2008. Bottenrekordet innehas av år 2005 då nästan hela månaden hann gå innan löven slog ut den 29 maj.

2013 genomförde Per Hansson en statistisk analys för att se hur en rad meteorologiska data korrelerar med dagen för björkarnas lövsprickning. Avgörande faktorer för tidig lövsprickning är

  • hög medeltemperatur i april-maj
  • liten nederbörd och höga maxtemperaturer i maj

Läs mer om SLU:s björkindex på institutionen för skogens ekologi och skötsel.

 

 

25 maj 2015 6
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

Vita älgar DNA-testas vid SLU. https://t.co/pkuJpIPxmb https://t.co/MWDEKkPC5d @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
På fredag släpps Mistra Biotechs nya podcast om växtförädling och djuravel – Shaping our food! Det ser vi fram emot! https://t.co/S4dQSQOiqQ @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Barriär för växtförädlare förklarad i detalj https://t.co/5mvu2adXmB @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
RT @CORDIS_EU: @_SLU Please retweet and like the following post on a project to which you participate https://t.co/vud5fqA5Bo @_SLU via Twitter 17 dagar sedan
Så blir kräftfångsterna i år https://t.co/xBZOh9a5FL https://t.co/yXoPKnMWNZ @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
SLU bidrar med kompetens för ett globalt hållbart och rättvist fiske https://t.co/tBsEcsZZmn @_SLU via Twitter 23 dagar sedan