Antrozoologiseminarium med kontaktytor på tvärsen
Natalie Waran har tittat närmare på hästen i sin forskning, men här är det tranor hon fokuserar på. Foto: Maria Andersson

Antrozoologiseminarium med kontaktytor på tvärsen

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 20 april 2016
Hade hästen själv fått välja, så hade den inte velat bli riden av någon. Det säger Natalie Waran under sin föreläsning på Transeminariet i Skara. Transeminariet har organiserats av SLU sedan slutet av 1980-talet och behandlar olika aspekter av djurs beteende och välfärd.

Ämnet för årets sammankomst var människa-djurinteraktioner eller det relativt nya forskningsämnet antrozoologi, det vill säga interaktion mellan människa och djur. Under tre dagar diskuterade deltagarna våra möjligheter att kommunicera med hundar, hästar, djurparks- och lantbruksdjur samt försöksdjur.

Eftersom Transeminariet heter just Transeminariet så är ett besök vid Hornborgasjön obligatoriskt, oavsett väder!  Foto: Maria Andersson

Eftersom Transeminariet heter just Transeminariet så är ett besök vid Hornborgasjön obligatoriskt, oavsett väder! Foto: Maria Andersson

Djurs känslor

Under vilka förutsättningar kan vi tolka djurs känslor, i vilken utsträckning förstår djuren oss och hur kan vi hantera, träna och umgås med djur på ett etiskt försvarbart sätt är frågeställningar som har berörts. Här finns många frågetecken och ett enormt behov av ny forskning. Forskningen inom ämnet är tvärvetenskaplig och bedrivs av agronomer, biologer, etiker, etologer, filosofer, psykologer, veterinärer med flera och detta speglades också i seminariedeltagarnas bakgrunder och yrken.

Natalie Waran talade kring hästen och pekade på att en häst egentligen behöver ett väldigt effektivt och gediget träningsprogram för att kunna bygga upp den muskulatur som den behöver för att bära omkring på och hoppa med någon sittande på dess rygg.

– Dessutom finns det många faror med att rida på en häst. Ändå är vi många som inte tvekar att sätta upp våra barn på hästryggarna. I de allra flesta fall går det ju bra, så länge man ramlar av på ett säkert sätt.

Björn Forkman var en av seminariets huvudtalare. Här tillsammans med Jenny Yngvesson, prefekt på institutionen för husdjurens miljö och hälsa och professor Lena Lidfors från samma institution. Foto: Maria Andersson

Med på Transeminariet var ett tjugotal personer från inte mindre än sju olika nationer. Seminariet hade tre huvudföreläsare, professorerna Ruth Newberry från Norge, Björn Forkman från Danmark och Natalie Waran från Storbritannien.

– Vi skulle kunna göra det här till ett större seminarium, men vi har valt att hålla det litet, för på det här viset får vi en helt annan dialog i gruppen och alla kommer till tals, säger Jenny Yngvesson, prefekt på institutionen för husdjurens miljö och hälsa, som var värd för seminariet.

20 april 2016
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 7 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 7 månad sedan