Arbetsglädje och skrivglädje

Text: Olof Bergvall Publicerad: 24 mars 2021
Hon har två utgivna böcker så här långt och en tredje på gång. På dagarna är hon chef på IT projektkontor, på kvällar, helger och semestrar fattar Katrin Stensparre-Norén pennan och skriver.

Katrin Stensparre-Norén, författare och sektionschef på IT-avdelningen. Foto: Privat

– Jag skriver det jag själv vill läsa. Mina böcker har placerats antingen i genren ”romance” och spänning, men det är en blandning av dem båda hon skriver sina böcker.

Den första boken som Katrin Stensparre, ja, som författare använder hon endast första leden i efternamnet, heter ”När skuggor möts” och kom ut hösten 2020.

Redan ett halvår senare, mars 2021, kom hennes andra bok ”Mörkrets botten” och nu arbetar hon med uppföljaren till debutromanen.

Debutromanen kom hösten 2020.

Hon kom till universitetet 2015, då som IT-chef på Artdatabanken, men sedan november ifjol är hon chef för sektionen projektkontor på IT-avdelningen. Den arbetsglädje hon känner på IT-avdelningen är lika stor som den skrivarglädje som drabbar henne, ofta på kvällar och helger.

– Det är tur jag har en förlåtande familj!

Inspirationen kommer till henne i form av bilder i huvudet som fortsätter rulla som en film. Hon är helt autodidakt i sitt skrivande och berättelserna växer fram organiskt. Hon skriver sällan något synopsis till romanerna innan hon sätter igång.

– Jag är något av en innekatt. Det har jag alltid varit. Jag älskar att läsa böcker lika mycket som att skriva.

Som barn bodde hon på somrarna med sin mormor och morfar ute på Tullgarn. Morfadern var poet och författare och Katrin Stensparres första och största förebild. De brevväxlade också fram till hans död.

– Jag kunde höra hur han gav sig ut om sommarkvällarna för att skriva. Det låg ett skimmer och en magi kring detta, och jag sögs in i känslan.

I mars 2021 kom Katrin Stensparres andra roman.

Om morfadern var den främsta inspirationen till det egna skrivandet så är Katrin Stensparres tvillingsyster hennes främsta kritiker, men på ett positivt sätt.

– Hon får alltid läsa mina manus, och om hon till exempel tycker att saker inte hänger ihop så vet jag att jag måste arbeta om texten. Hon och jag delar passionen för litteratur och jag litar på hennes omdöme.

Annars så vill Katrin inte blanda in familjen och arbetskamraterna. Hon undviker att plocka karaktärsdrag från de närmast omkring henne, så den som letar efter att upptäcka SLU-kollegor i böckerna får leta länge. Men i byrålådan har Katrin Stensparre manuset till den första boken hon skrev, som inte givits ut än, en kriminalroman som utspelas i Uppsala, vilket kan innehålla kända miljöer för många SLU:are.

– Jag arbetar med det manuset parallellt med andra. Efter jag har uppdaterat det kanske jag skickar det till förlaget också.

24 mars 2021 15
SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

Utmärkelse I höstas beslutade rektor att SLU ska ansöka om att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research Award, en certifiering framtagen av den Europeiska kommissionen. Att erhålla utmärkelsen visar bland annat att ett lärosäte är en arbetsgivare som tillämpar rättvisa och transparenta rekryterings- och bedömningsförfaranden för forskares anställningar och vidare karriärutveckling, har en god arbetsmiljö samt löpande strävar efter att utveckla dessa delar. 
24 mars 2021 5

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 6 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 6 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan