Artar fisk i Kosterhavet

Text: Ulla Ahlgren och Ann-Katrin Hallin Publicerad: 26 november 2015
En strålande vacker augustidag följde vi med ett gäng fiskexperter från institutionen för akvatiska resurser på provfiske i Sveriges enda marina nationalpark – Kosterhavet.

Institutionens uppdrag i Kosterhavet handlar om att kartlägga fisksamhällena på olika typer av bottnar. Här i Sveriges artrikaste vatten går det att få se över 150 olika fiskarter.

– För oss är det också intressant att studera hur fisksamhället i en sådan här pass orörd miljö ser ut jämfört med hur det ser ut på mer påverkade ställen längs kusten, säger Martin Karlsson, som ansvarar för provtagningen i fält.

Artar på en tiondels sekund

Själva kartläggningen görs genom provfiske med par-ryssjor. På varje lokal firas dessutom en liten undervattenskamera ner för att filma botten. Här kan forskarna se vilken typ av botten som ryssjan legat på – sand, grus eller en ålgräsäng.

Kvällen innan provfisket var vi med vid genomgången av dagens filmer och fångster, då också dagens resultat jämförs mellan arbetslagen. På vissa platser snurrar kameran iväg och ger oss som tittar nästan en känsla av sjösjuka.

– Det där var en skärsnultra, säger David Andersson, för något som skymtar förbi på en tiondels sekund av filmen.

Och när vi spolar tillbaks och kör filmen långsamt ser vi att han hade rätt. David Andersson är en av dem som sett flest arter av fisk i svenska vatten eftersom han varit runt på många provfisken. Han berättar att han i princip också är uppväxt på fiskebåtar, då hans pappa jobbade med provtagning åt Fiskeriverket. Under den här dagen har de, utöver skärsnultran, bland annat sett 91 ålar och två knubbsälar.

Femtömmad skärlånga=fesk

Nästa dag ger sig två båtar ut. Vi får följa med på den större, som tar prover på 10–30 meters djup. De vittjar ryssjor på femton lokaler och lägger sedan ut nya på lika många platser till. Totalt provfiskar institutionen för akvatiska resurser 240 lokaler i området. Dagens fångst innehåller bland annat en femtömmad skärlånga.

– Den femtömmade skärlånga brukar vi lite slarvigt kalla för fesk, beroende på att vi kodar svenska artnamn med fyra bokstäver. För tvådelade namn tar man de två första bokstäverna i respektive del, femtömmad skärlånga blir då FESK, säger David Andersson.

Enligt appen Fisknyckeln (http://www.nationalnyckeln.se/sv/Aktuellt/Fisknyckeln/) kallas den femmtömmade skärlångan också för berglubb eller permuck.

Vi får också se en ung blågyltehona, som kommer att bli en hane efter 7-13 års ålder när hen har växt till sig. Blågyltehonan kallas rödnäbba och hanen blåstråle.

– Blågyltan byter kön från hona till hane när de har nått en viss storlek. Fenomenet är ganska vanligt bland familjen Labridae och kallas protogyn hermafrodism, säger Martin Karlsson.

Fiskexperterna delar generöst med sig av sin kunskap om de olika arter som hamnar i fisklådorna. Vid sidan av den femtömmade skärlångan och blågyltan ser vi strandkrabbor, krabbtaskor, hummer, rötsimpa, torskar, paddtorsk, bergtunga, randig sjökock, gyltor och närmare 30 stensnultror.

Fakta

Läs mer

 

26 november 2015 4
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017

Twitter

Hållbart gösfiske i fler stora sjöar https://t.co/sjba66mGjA @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
Landsbygdsomvandling och urbanisering i fokus på internationell SLU-konferens https://t.co/JDpVYyTGGE https://t.co/3JdMVIejc6 @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
"Fortlöpande miljöanalys-bara på SLU" Anders Nilsson och Mårten Carlsson berättar om SLU:s historia och uppdrag i A… https://t.co/3FFZ3DCDy1 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Kompetenscentrum för växtförädling ska bildas vid SLU https://t.co/OwR3G9dd0T @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
"Att dela sina bästa idéer med sina kollegor måste vara meningen med ett universitet". Intressant paneldiskussion i… https://t.co/FoZw1qk47A @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
@ncklsbrgmn @_SLU via Twitter 7 dagar sedan