Äta vilt
Jag var stolt som en tupp när jag första gången fick servera kött från ett djur jag själv skjutit, säger jägaren Martin. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Äta vilt

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 19 december 2019
Vad har viltkött för plats på framtidens tallrikar? Viltkött är nyttigt, djuren har levt fria fram till skottet och köttet är relativt sett ett mycket klimatsmartare val än till exempel nötkött. Men viltkött står för bara några procent av Sveriges köttkonsumtion – och det mesta av viltköttet stannar hos jägarna själva.

– Jakt handlar väldigt lite om att skjuta. Det handlar om att umgås med naturen, se ljusskiftningar och höra små ljud. Det är en nästan en form av meditation, och jag var stolt som en tupp första gången jag kunde servera familjen kött från ett djur som jag själv jagat, säger jägaren Martin.

Vi står i gränslandet mellan öppen mark och skog utanför Norra Vånga i Västergötland. Den tunga morgondimman håller på att lätta, och nästan de enda ljud vi hör finns i lurarna med radiokommunikation jägarna emellan. Dagens jakt med hundratalet skyttar och tiotalet hundar handlar om att fälla några av alla de vildsvin som härjar i trakten.

– Vi har en historiskt stor stam med älg nu som går hårt åt skogsbruket, och det är en jättestor debatt just nu; ska vi ha älg eller träd i skogen? Och den ökande vildsvinsstammen ställer till stora skador på grödor och älskar till exempel bönor, ärtor och majs. Så en minskad vildsvinsstam gagnar både allätare och vegetarianer, säger Anna Hessle, som på SLU i Skara forskar främst kring nötköttsproduktion med naturbetesdjur.

I jägarnas frysboxar

Älgkött står fortfarande för ungefär hälften av viltköttskonsumtionen i Sverige, men vildsvinskött är nu uppe i omkring en femtedel av viltköttet som äts. Men det mesta köttet stannar som sagt i jägarnas egna frysboxar.

– Jag skulle gärna ersätta all min nötköttskonsumtion med viltkött om det gick att få tag i, säger Annelie Sjölander Lindqvist, lektor i humanekologi och docent i socialantropologi vid Göteborgs universitet. Jag träffar henne på ett seminarium om vilt och jakt, där alla förstås är rörande överens om viltköttets goda egenskaper som mat, nu och i framtiden.

– Och även om det mesta av viltköttet aldrig når ut till butikerna så vi är 300 000 jägare med familjer som äter viltkött, så även om det inte når ut till alla, så fyller det ett behov, säger Fredrik Widemo, docent i zooekologi och universitetslektor med särskilt samverkansuppdrag inom området Vilt-Skog vid SLU i Umeå.

På framtidens tallrikar

Men eftersom tillgången på viltkött är så liten, är också allmänhetens kunskaper och intresse för det inte stort idag, menar centerpartisten Kristina Yngwe, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Men varför inte få in viltkött i offentliga upphandlingar, och börja servera viltkött i skolan? Jag hoppas att Livsmedelsverkets initiativ för att försöka förenkla viltköttshanteringen kommer att leda till att mer viltkött når allmänheten, och jag tror definitivt att det har en säkrad plats på framtidens tallrikar. Det är ett kött med många viktiga värden – det är antibiotika- och kemikaliefritt, kommer från djur som levt fria och det är ett klimatsmart kött, säger Kristina Yngwe.

Hör mer om viltkött som framtidens mat i SLU Future Foods podd Feeding your mind.

 

19 december 2019 3
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 7 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan