Att gå från idé till verklighet
Projektledare Robin Meijer Foto Annamia Olvmyr

Att gå från idé till verklighet

Text: Annamia Olvmyr Publicerad: 18 oktober 2017
Flera av världens största bolag började byggas som studentbolag (Facebook, Snapchat etc.). VentureLab@SLU är en verksamhet som nyligen anlänt till Campus Alnarp för att ge studenter inspiration och stöd för att förverkliga sina idéer i ett entreprenöriellt format.

Det kan röra sig om en produkt, en tjänst eller att starta upp ett eget företag. SLU Holding samarbetar med Lunds universitet, Partnerskap Alnarp och Region Skåne för att etablera funktionen. Hösten har precis anlänt när Robin Meijer presenterar sig som projektledare:

— Vi tror att det finns många här på SLU som redan bär på dessa tankar. De kanske inte skulle kalla sig själva entreprenörer. Men många lantmästare går vidare för att förvalta och ta över sina föräldrars gårdar, medan landskapsarkitekter och trädgårdsingenjörer med inriktning design kanske startar egna arkitektbolag. På andra sidan myntet har vi trädgårdsingenjörer och hortonomer som studerar odling och växter mer ingående, och dessa går kanske och bär på idéer om stadsodling, nya växter, eller att ta fram nya substanser från växter. Att gå vidare med dessa idéer är i allra högsta grad att vara en entreprenör.

En resa utanför klassrummet

Många av utbildningarna på SLU Alnarp leder till att examinerade studenter startar egna verksamheter. Idé- och affärsutveckling, coaching och nätverkskontakter är tre ingredienser som VentureLab@SLU erbjuder under studietiden. Det yttersta målet är att skapa förutsättningar för studenterna att gå vidare med sina idéer.

— I deras resa framåt ska vi stödja dem och stimulera deras innovationskraft. Entreprenörsföreläsningar är planerade att hållas ungefär en gång i månaden framöver. Vi kommer bjuda in studenterna till en smyglansering på lunchen den 9 november, då Cecilia Larsson, VD för Rescued Fruits kommer för att berätta om sin entreprenöriella resa.

Under hösten kommer VentureLab@SLU och SLU Holding att delta i ekonomikursen som hålls för utbildningarna Trädgårdsingenjör, Landskapsingenjör och Hortonom.  Med stöd av SLU Holdings affärsutvecklare ska studenterna under kursens gång arbeta med att utveckla idéer från Partnerskap Alnarps medlemsföretag. Det är en satsning som ger starkare kopplingar mellan akademi och industri, samtidigt som studenterna får värdefull branschkompetens och nätverk för framtiden.

Det finns också en ambition att ta projektet VentureLab@SLU ett steg längre och skapa en fysisk mötesplats som kallas Inkubation. Detta finns redan på VentureLab i Lund där det består av ett kontor där studenterna kan utgå med sina projekt. Framtiden får utvisa hur projektet utvecklas.

— Vi hoppas att ordet sprider sig så att studenterna vet att vi sitter här på Slottet och att det går bra att bara dyka in eller boka ett möte när som helst.

Kontakt och länkar

Det går bra att mejla: VentureLab@slu.se

Event:
VentureLab@SLU Invites Rescued Fruits CEO Cecilia Larsson to Alnarp!

Hemsida:
VentureLab@SLU
18 oktober 2017 3
SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

Utmärkelse I höstas beslutade rektor att SLU ska ansöka om att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research Award, en certifiering framtagen av den Europeiska kommissionen. Att erhålla utmärkelsen visar bland annat att ett lärosäte är en arbetsgivare som tillämpar rättvisa och transparenta rekryterings- och bedömningsförfaranden för forskares anställningar och vidare karriärutveckling, har en god arbetsmiljö samt löpande strävar efter att utveckla dessa delar.
24 mars 2021 5

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 6 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 6 månad sedan