3R – bättre välfärd för försöksdjuren
Majoriteten av mötesdeltagarna för SLU:s samlade arbete för försöksdjursvälfärd. Foto: SLU

3R – bättre välfärd för försöksdjuren

Text: Adriaan De Jong Publicerad: 30 januari 2019
Djurförsök väcker känslor och ibland kritik. SLU har försöksdjursverksamhet, men inte alla ”experiment” är plågsamma. Att räkna äggen i en blåmesholk i forskningssyfte räknas till exempel som djurförsök.

SLU:s arbete för att minska försöksdjurens antal och lidande är heller inte tillräckligt känt. Samtidigt kan och vill SLU göra ännu mer inom ramen för 3R-principen – Reduce, Refine och Replace. Principen är vägledande och går ut på att i möjligaste mån minska antalet försöksdjur (Reduce) och att förbättra välfärden för de djur som verkligen används (Refine). Allt detta naturligtvis bara om inte experiment på levande djur helt kan ersättas med till exempel cellkulturer eller datormodeller (Replace).

Ökat samarbete

I januari 2019 samlades tolv representanter för SLU:s institutioner på Ultuna för att öka samarbetet kring 3R-principen. Syftet var bland annat att viltforskare ska kunna lära sig av laboratorieförsök eller för att gemensamt utveckla nya tekniker för nya djurgrupper.

Representanter för Sveriges 3R-center , Centrala djurförsöksetiska nämnden, Nationellt centrum för djurvälfärd – SCAW och Karolinska Institutet bidrog med sin kompetens. Mötet kunde genomföras med stöd från den tvärvetenskapliga plattformen SLU Framtidens djur, natur och hälsa.

Tydliga framsteg skedde redan på detta första möte och mer lär det bli enligt deltagarnas enhälliga ambition. Alla som sysslar eller berörs av djurförsök inom SLU är naturligtvis välkomna till processen. Målet är att vår gradvis krympande skara av försöksdjur ska få det allt bättre.

SLU:s samordnare för försöksdjursfrågor är Katarina Cvek: djurforsok@slu.se. Läs mer på sidan om SLU:s försöksdjursfrågor

30 januari 2019 5
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 2 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 8 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 8 månad sedan