Biblioteket till SLU-studenter i norr

Text: Lillemor Lyrén Publicerad: 7 december 2018
Det stora avståndet mellan Wången i Jämtland och SLU-biblioteket i Uppsala har gjort att man har fått tänka till och utveckla nya former för att underlätta biblioteksundervisningen. Till hjälp tar man Scalable Learning, ett lärandeverktyg som gör studenterna mer aktiva.

Mitt i Jämtlandsfjällen ligger Wången, en av Sveriges riksanläggningar för utbildning av hippologer. Här utbildas morgondagens hippologer med inriktning trav och islandshästar.

Malin Connysson. Foto: Emma Roos

Malin Connysson, lärare vid Wången, berättar att man genom åren skickat studenter till Uppsala för biblioteksundervisning.

– Nu har vi gjort en del förändringar. År ett skickas studenterna ner till Ultuna för en längre biblioteksintroduktion. Britt-Marie Bergquist vid SLU-biblioteket i Ultuna går igenom skillnaderna mellan olika databaser, hur man söker och skriver referenser, det är både genomgång och att studenterna själva får öva och pröva.

Scalable Learning – hur går det till?

Under år två går studenterna en seminariekurs i hippologi. Nu kommer Anna-Karin Åsander, från SLU-biblioteket in med hjälp av Scalable Learning-filmer. Anna-Karin sitter i Umeå men har använt Scalable Learning även på andra kurser, inom bland annat Jägmästarprogrammet.

– Studenterna loggar in på sin kurs som består av moduler med filmer där jag går igenom informationssökning, källkritik, bilder och upphovsrätt. Några av filmerna är interaktiva med frågor som studenterna svarar på i filmen. Studenterna kan pausa, ställa frågor direkt i modulen och gå igenom i sin egen takt, oberoende av tid och rum. Till kursen är det kopplat uppgifter som studenterna ska genomföra och skicka in. Varje student får sedan personlig feedback på uppgifterna och möjlighet att ställa frågor vid ett Skypemöte som sker avslutningsvis, berättar Anna-Karin.

– Upplägget och val av pedagogisk metod, har gjort att studenterna blivit mer delaktiga i sin utbildning och att de höjer sig ett ”snäpp” rent kunskapsmässigt. Vi här på Wången känner oss också mer som en del av SLU, genom att lättare få tillgång till SLU-bibliotekets kompetens, säger Malin Connysson.

Fakta

Scalable Learning

Scalable Learning är ett lärandeverktyg för att göra studenterna mer aktiva. Ett ”Flipped Classroom-koncept kan användas i sammanhanget. Läraren skapar interaktiva filmer och kan lägga till quiz och länkar till andra webbsidor. Läraren kan följa studenternas progression genom kursen och studenterna kan ställa frågor direkt i filmerna.

Undervisningstiden i lektionssalen kan användas mer aktivt till att diskutera studenternas frågor istället för att gå igenom det som visats i filmerna.

För närvarande är Scalable Learning gratis att använda. Läraren vid SLU loggar in med sitt AD-id. Studenterna skapar också ett login och får sedan kurskoden via läraren.

Läs mer och starta en kurs här.

 

7 december 2018 4
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan