Bland squash, rabarber och pioner i stora städer
I podden "Feeding your mind " träffar du bland andra stadsodlaren Bella Linde. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Bland squash, rabarber och pioner i stora städer

Text:   Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 4 september 2019
Mer än hälften av världens befolkning bor i städer, och andelen fortsätter att växa. Att på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt producera mat åt världens städer blir alltmer nödvändigt. I podden "Feeding your mind" träffar du forskare och stadsodlare som resonerar kring stadsodling och det tvärvetenskapliga projektet Mat och Stad.

– Vi behöver öka städers självförsörjningsgrad av mat, både med tanke på miljön och klimatet och för krisberedskapens skull. Ambitionen med projektet är att skapa och hitta nya forskningsfrågor kring mat och stad, där det ofta finns konflikter – som till exempel att städer breder ut sig över bördig åkermark, säger Josefin Wangel, biträdande programchef för SLU Urban Futures.

I många länder är odling av mat inne i städerna sedan länge en livsnödvändighet, medan det i Sverige är en växande trend som passar in i allt fler människors medvetenhet om att vi behöver hållbara cirkulära matsystem. Men frågorna är många: vilka hinder och möjligheter finns för stadsodling? Hur självförsörjande kan vi bli? Handlar framtidens stadsodling om hi-tech-lösningar och nya innovationer eller om något helt annat?

– Gröna kilar i städerna har en massa goda effekter, utöver själva matproduktionen. Det ger bättre livskvalitet, sänker temperaturen och minskar partikeltätheten i luften. Men såklart måste man anpassa vad man odlar till var man bor, säger Cecilia Mark-Herbert, docent med inriktning mot hållbar utveckling på SLU:s institution för skogsekonomi.

Intresse för stadsodling

– Med uthållighet kan man nå hela vägen fram och omvandla till och med soptippar till odlingsplatser för späda bladgrönsaker. Det finns stor potential för att återta mark för odling, och också att nyttja platser som ”blivit över” inne i städer till odling, säger projektledaren Daniel Bergquist, som forskat om stadsodling i omkring tio år, bland annat i brasilianska Rio de Janeiro.

– Intresset för stadsodling växer överallt, och nu måste vi experimentera och prova nya lösningar, även om en del vägar kanske är återvändsgränder. Och det räcker förstås inte att folk odlar lite basilika och sallat på balkongen – men att börja med småskalig hobbyodling sår frön för radikal systemförändring och ifrågasättande av det resurskrävande matproduktionssystem vi har idag, säger Daniel Bergquist.

Podd – träffa forskare och stadsodlare

Hör Daniel Bergquist och Cecilia Mark-Herbert om Mat och Stad i det senaste avsnittet av SLU Future Foods podd Feeding your mind, där du också träffar stadsodlaren Bella Linde bland squash och rabarber mitt inne i Stockholm.

Fakta

Framtidsplattformar

Projektet Mat och Stad är en samverkan mellan framtidsplattformarna SLU Future Food och SLU Urban Futures med Daniel Bergquist, forskare vid institutionen för stad och land, som projektledare.

Podden "Feeding your mind"

 

4 september 2019

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 9 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan