Blir coronapandemin ett matkulturellt paradigmskifte?

Blir coronapandemin ett matkulturellt paradigmskifte?

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 9 juni 2020
Hur påverkar coronapandemin framtidens mat? Vi är ännu mitt i krisen, och inga vetenskapliga studier har ännu hunnit sammanfatta och analysera läget – men i det senaste avsnittet av SLU Future Foods podd Feeding your mind ger fyra SLU-forskare sina olika perspektiv på pandemin som på genomgripande sätt har förändrat mycket i världen, inte minst kring produktion och konsumtion av mat.

– Här finns potential för ett verkligt matkulturellt paradigmskifte, sådant som bara sker någon eller några gånger per sekel, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap knuten till SLU Future Food.

– Just nu sker genomgripande förändringar inom politik, ekonomi och människors värderingar samtidigt, och det brukar märkas på vad vi äter. Efter en stor kris som andra världskriget eller en global pandemi vill vi sannolikt inte återgå till hur det var förut, utan ur detta kan nya matideal formas.

Stresstest

– Coronapandemin är ett stort stresstest för hela livsmedelssystemet, säger Mattias Eriksson, som på institutionen för energi och teknik har sitt forskarfokus på hållbara livsmedelssystem och hur matsvinnet ska kunna minskas. Han konstaterar att coronapandemin riskerar att öka matsvinnet i världen, eftersom distributionskedjornas struktur inte längre matchar omvärlden.

– Mat som produceras och distribueras till restaurangbranschen riskerar att bli matsvinn, samtidigt som matvaruaffärerna har ökat tryck på basvaror som pasta och ris. Vi äter andra livsmedel hemma än på restaurang, och det tar tid att ställa om produktionssystemen för det. Och det är fascinerande att den stora brist som först blev påtaglig i Sverige var bristen på kompetent arbetskraft.

Kommer vi att minnas?

Men kommer vi att minnas lärdomar gällande sårbarhet, självförsörjningsgrad och hållbarhet efter coronapandemin?

– Hur länge kommer vi ihåg? Risken är att vi efter krisen vill glömma och fortsätter som förut, säger Elisabeth von Essen vid institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljövetenskap vid SLU i Alnarp. Hon forskar kring mental hälsa och mat och ungas förhållande till mat.

– Många unga har redan många existentiella funderingar kring mat, så krismedvetandet kring mat finns redan där. Coronapandemin riskerar att bli ett trauma för många unga, menar hon.

Ökad svält i pandemins spår

För människor i fattiga länder handlar de omvälvningar som coronapandemin skapar mer om liv eller död – mat eller inte mat på tallriken.

– I Nepal där vi har ett pågående forskningsprojekt är många rädda för svält i pandemins spår. Försörjningen har för många byggt på att en familjemedlem har arbetat utomlands eller i en storstad och skickat hem pengar till familjen i byarna som odlar mat så gott det går. Nu har många förlorat sina lönearbeten och återvänt hem; och många familjer blir utan pengar samtidigt som de får en mun till att mätta, säger Kristina Marquardt, som forskar inom ämnet landsbygdsutveckling i det Globala Syd på Institutionen för Stad och Land.

Hör mer i podden Feeding your mind: Fyra vetenskapliga perspektiv på coronapandemin och framtidens mat.

9 juni 2020
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan