CBC har intagit Wikipedia
CBC:s medarbetare drog igång sitt Wikipediaarbete i en gemensam workshop. Foto: Sebastian Håkansson, SLU.

CBC har intagit Wikipedia

Text: Li Gessbo Publicerad: 10 oktober 2014
Fler och fler ansluter till SLU:s Wikipedia-projekt för att dela med sig av kunskap till en bred målgrupp. I slutet av september höll Sebastian Håkansson i en workshop för att få medarbetarna vid kompetenscentrum för biologisk bekämpning (CBC) med på tåget. Här berättar han om varför de gör gemensamt slag i saken.
Sebastian Håkansson höll i Wikipedia-workshopen för CBC:s medarbetare.

Sebastian Håkansson höll i Wikipedia-workshopen för CBC:s medarbetare.

Har CBC:s medarbetare redan tidigare använt Wikipedia som en kanal för att nå ut?

– Det var en första start för oss som grupp. Jag tror att någon har gjort något litet bidrag tidigare men för de flesta är detta något nytt.

Vilken är din roll i CBC-Wikipedia-arbetet?

– Vi har haft denna Wikipedia-satsning som en ambition ett tag nu och det var dags att ta tag i det ordentligt. Det är en gemensam arbetsuppgift men någon behövde leda vårt första grupparbete om detta och jag tog det på mig.

Varför är det bra för CBC att använda Wikipedia som en kanal för att nå ut?

– Wikipedia är en viktig källa till kunskapsinhämtning för allmänheten. Så som en kanal för den tredje uppgiften för oss universitetsanställda kan nog inte Wikipedia överskattas. Sen har vi ju sett att det som skrivits under biologisk bekämpning på svenska Wikipedia inte var speciellt uttömmande så vi känner oss kallade att göra något åt det.

Vad säger du till den som undrar om det är värt att lägga tid på att berätta om sin forskning på Wikipedia? Är det värt det? Varför?

– Olle Terenius på Ekologen visade i sin presentation för oss på CBC hur besöken på en specifik Wikipedia-artikel dramatiskt ökar när t.ex. ett pressmeddelande går ut om någon ny forskningsupptäckt eller publikation. Det visar ju hur folk söker mer information om saker som intresserar dem. Wikipedia ger oss därför möjligheten att enkelt nå andra målgrupper än vad som vanligen är fallet.

– En annan viktig aspekt är ju också hur Wikipedia verkar för att sprida kunskap i utvecklingsländer genom att tillhandahålla uppslagsverket gratis genom de mobila nätverken. Bara minuter efter att man lagt ut något på Wikipedia kan en lantbrukare i Botswana läsa om detta på sin mobiltelefon.

Har du några råd till den som är nyfiken och funderat på att börja använda Wikipedia, men ännu inte kommit igång?

– Det är bara att sätta igång. Artiklarna får snart sitt eget liv då många andra hjälper till att fylla i luckor och arbeta med själva texten.

Vilka Wikipedia-sidor har CBC:s medarbetare gjort eller redigerat?

– Vi har gjort några mindre tillägg till artikeln om biologisk bekämpning men sammanställer nu det material vi jobbade fram under vår temadag för att göra en större uppdatering där inom de närmaste veckorna. Sedan hoppas vi att vi och våra medarbetare och får blodad tand och fortsätter att bidra med kunskap inom sina respektive specialområden.

Läs mer

Se hela gänget som var med vid CBC:s Wikipedia-workshop

Fakta

Om Sebastian Håkansson

– Jag kom till SLU i Uppsala 2003 från Umeå universitet där jag disputerade och senare jobbade som forskarassistent efter en tre-årig post-doc period vid Washington University i St. Louis, USA. Mitt forskningsområde under de senaste tio åren har varit anhydrobios (liv utan vatten) och formulering av mikroorganismer för tillämpningar såsom biologisk bekämpning, bioremediering och probiotika. CBC är ju en centrumbildning som, med fokus på bekämpning av skadegörare med levande organismer, ska bidra till ett uthålligt nyttjande av biologiska naturresurser. Min del i detta är att fortsätta ta fram kunskap om hur man kan få mikroorganismer att överleva den stress som produktion, formulering och lagring innebär innan användning vid just biologisk bekämpning.

Mer om Sebastian Håkansson

Om CBC

Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel, CBC, ska med fokus på bekämpning av skadegörare med levande organismer bidra till ett uthålligt nyttjande av biologiska naturresurser. Läs mer . . .

Om SLU:s Wikipediaprojekt

Målet är att synliggöra den forskning och kunskap som SLU:s forskare besitter för den del av mänskligheten som har tillgång till internet. Läs mer . . .
10 oktober 2014 4

Twitter

SLU:s ekonomi fortsatt stark https://t.co/sxYobmFmr5 @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Science report: Ten reasons for preserving grasslands https://t.co/rHkWcL3xGK https://t.co/Dat0Tz5pBP @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Ny studie: Tio skäl att bevara gräsmarkerna https://t.co/4vB9c3CWyI https://t.co/FAc2zdnRbk @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer https://t.co/OANJYU20Aa https://t.co/rsR6v5EpAq @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Skogen - räcker den? En film om när förväntningar växer snabbare än träd. https://t.co/J7MqjKFuBZ https://t.co/yBq8Sj2E1X @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/KIEeJ3zw3V @_SLU via Twitter 8 dagar sedan