”Den stora älgvandringen fyller SLU med innehåll”

Text: Mårten Granert Publicerad: 21 april 2021
Sveriges television har börjat sända tittarsuccén Den stora älgvandringen. Programmet ger SLU en uppmärksamhet som är svår att överträffa. Göran Ericsson är den som syns i tv som med sin lugna auktoritet förmedlar sin kunskap. Han betonar lagarbetet och att det är många som är med och skapar framgången.

Du har blivit lite av en kändis. Hur känns det?
– För hela SLU:s verksamhet är Den stora älgvandringen ett suveränt skyltfönster. Det blir mer begripligt vad SLU gör i Sverige idag. Forskningens resultat blir konkreta. Svåra frågor får begripliga svar. Vi får mycket frågor om våra utbildningar som vad man ska läsa för att få att jobba med djur, skog, hållbarhet, miljö och natur. Fler kommer att söka våra kurser. SLU som akronym och varumärke fylls med ett konkret innehåll. Få vet vad SLU står för men varumärket blir starkare. Och jag känner mig som en stolt SLU:are.

Professor Göran Eriksson är till vardags prefekt på institutionen för vilt, fisk och miljö i Umeå. Foto: Susanna Bergström

Vad är det hos älgarna som är så fascinerande att många i Sverige sitter och tittar på en tv där det långa stunder inte händer ett smack? Det är nån kråka som flaxar förbi.
– Programmet tar ned tempot i livet för många och också visar något som alla har en relation till: den svenska naturen. Det är det enkla och osminkade som fascinerar och som gör att tittarna inte släpper programmet. Vi har exempel på personer som har tagit semester för att kunna följa programmet. I väntan på älgarna följer de naturen i direktsändning utan pålagd musik eller grafik. För förr eller senare kommer älgen – de har korsat Ångermanälven här sedan istiden.

Du är med i studiosändningarna och förmedlar din stora kunskap. Många uppfattar dig som en folkbildare. Vad säger du om det?
– Det är lagarbete inom SLU tillsammans med SVT som gör att vi når ut till så många. Vi har en bra grundplanering inom SLU som bygger på en målgruppsanalys med en bra operativ plan som vår kommunikatör Susanna Bergström fixat och leder. Vi är många inom och även utanför SLU som hjälps åt att svara på frågor och kan lotsa folk rätt när vi inte kan svaret på allt ifrån SLU:s grundutbildningsutbud till om älgarna bidrar till växthusgaserna.

Än har ingen älg simmat över älven. När tror du det sker första gången?
– Min gissning är den 28 april klockan 22:47.

Vad är dina tankar kring att så många ser naturen på tv istället för att uppleva den ”på riktigt”?
– Den stora älgvandringen gör att vi kommer i kontakt med personer som vi kanske inte alltid når som forskare och lärare på SLU. Alla kan inte ta sig ut i naturen. Vi får mycket frågor till vår frågelåda ”Frågor och svar om älg” (www.slu.se/alg) som kommer från de som är allmänt naturintresserade eller just upptäckt att finns spännande natur även i Sverige. Alla, verkligen alla, hör av sig. Från Sverige, svenskar utomlands – och från många som inte talar svenska men följer Den stora älgvandringen – och på något sätt hittar till vår frågelåda på SLU. Vi kan designa hur många kampanjer som helst – men ett så brett och aktivt kontaktnät som den stora älgvandringen ger SLU går inte att matcha.

Den stora älgvandringen

21 april 2021 9
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 7 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 7 månad sedan