”Det är oerhört viktigt att SLU syns på Elmia”

Text: Mårten Granert Publicerad: 28 oktober 2015
SLU var med på Elmiautställningen i Jönköping den 21 till 24 oktober. Årets tema var framtidens djurhållning och då är VH:s medverkan självklar.

SLU var även representerat av Margareta Stigson som stod i en monter tillsammans med många av de organisationer som SLU i Skara har samarbete med, till exempel JTI, Hushållningssällskapet och Västra Götalandsregionen. Även Lantmästarkåren fanns på plats i en monter.

– Vi hade en ganska liten monter och vi gjorde väl inte så mycket väsen av oss men vi ser det som oerhört viktigt att vara med på Elmia. SLU ska synas på de stora lantbruksutställningarna. Vartannat år är det inriktning på djur och inomgårdsutrustning och då ska vi vara med, säger VH:s prodekan Torkel Ekman som tillsammans med Margareta Emanuelson höll i planeringen.

För två år sedan medverkade VH med saker som besökare kunde titta, känna och lukta på.

– I år visade vi mer upp våra intellektuella kapacitet. Det är många lantbrukare som besöker Elmia och de är intresserade av de senaste forskningsrönen och hur de kan passa den egna verksamheten. De brukar vilja diskutera, säger Torkel.

Sofia Boqvist och Lise-Lotte Fernström demonstrerade livsmedelssäkerhet i VH:s monter under två av dagarna. Sofia Boqvist framträdde också på den stora scenen under lördagen och informerade om vikten av hetta upp livsmedel så pass mycket att eventuella bakterier dör. Sofia hade exempel från sin egen forskning där hon visat att köttfärs som förvarats i förpackning med modifierad atmosfär snabbare ser genomstekt ut men som i själva verket inte är det.

thea-kajsa-500px-webb

VH informerade även om fakultetens utbildningar. Husdjursagronomstudenterna Thea Kristensson (t.v) och Kajsa Lätt fanns på plats alla dagar.

De senaste åren har Elmiamässan var uppdelad på dels djur och inomgårdsutrustning, dels på maskiner och växtodling. Nästa år ska dessa slås ihop till en enda mässa och samtidigt förkortas med en dag. Nytt blir också att mässan föregås av två dagar med seminarier.

Foto samtliga bilder: Mårten Granert.

28 oktober 2015 3

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan