Detektiv med struktur som ledstjärna

Text: Anette Neldestam Publicerad: 24 april 2015
Får vi presentera Anette Lenander, arkivarie på SLU i Alnarp sedan nästan fem månader tillbaka, med placering i Alnarp. Aldrig har vi väl träffat en sådan entusiastisk person som det glittrar i ögonen på så fort det bjuds på en utmaning i arkivhänseende.

– Det är alltid en utmaning att berätta om sitt jobb, berättar Anette. Jag tycker det är så roligt att bringa ordning och organisera informationsredovisningen. Det innebär ofta ett detektivarbete och att hjälpa folk att återfinna information i arkivet.

Sedan den 1 januari 2013 trädde nya regler för arkivering in, istället för att arkivera utifrån ämnen arbetar man nu i processer efter principen verksamhetsbaserad informationsredovisning. Det innebär att arkivet anpassas efter hur verksamheten arbetar. Ett exempel kan vara hur det ser ut i en anställningsprocess, vilka handlingstyper som ingår, allt från beslut att tillsätta en tjänst till annonsering och tillsättning.

Det är många utmaningar för de som arbetar med SLU:s arkiv. Anettes kolleger finns i Uppsala; Renata Arovelius, chefsarkivare och Karl Sjödin, arkivarie. I Alnarp är Marika Gullberg, registrator, en viktig samarbetspartner.

Ett väldigt stökigt arkiv...

Ett väldigt stökigt arkiv…

– Det roligaste i arbetet är när vi har våra överläggningar om problem och lösningar och när vi upplever att vi kommer framåt. Vi har ett bra samarbete med regelbundna möten över Lync.

När det gäller arkivet i Alnarp är det en utmaning att leta fram vad är det som finns, vad som ska förtecknas och vad som redan är förtecknat. LTV-fakulteten är en egen arkivbildare eftersom all administration lyder under fakultetskansliet och även alla institutioner/motsvarande ingår. Detta är bra för då undviker vi småarkiv och kan skapa en förfining i systemen på sikt.

Ett perfekt arkiv!

Ett perfekt arkiv!

– Särskilt mellan 2007 och 2012, efter den senaste omorganisationen, finns mycket att ta tag i för LTV-fakulteten, berättar Anette. Det är viktigt med inventeringen av handlingarna, det ska helst inte finnas liknande handlingar i olika system. Den största utmaningen är att få ordning och reda i alla handlingstyper och vilka som cirkulerar i organisationen. Idag är arkivet i Alnarp fyllt till 60% så det finns gott om yta kvar.

– Det viktigaste med arkivfunktionen är att få det att fungera, att få med sig alla, det vill säga att personalen har en grundläggande förståelse för vad som ska sparas och varför, att man ska se det som en helhet. Informationen i våra arkiv är superviktigt, både här och nu 50-100 år framåt och ja, för all framtid. Och att det uppfyller autencitet, tillförlitlighet, integritet och användbarhet.

Läs mer om Dokument, arkiv och registratur

Fakta

Om Anette

Anette Lenander som är 36 år har en fil kand i geografi med inriktning natur och kultur i botten. Efter det har hon läst 60 hp i arkiv och informationsvetenskap. Hon kommer senast från Malmö Högskola där hon arbetade i drygt 6 år.
Anette bor i Kävlinge med maken Ola och barnen Amanda och Anton. Hon är född och uppvuxen i Karlskrona.
Kuriosa: Har släktforskat på sin mormors sida.

 

24 april 2015 4 2
 1. Kommentar från Bo Alvberger 29 april 2015:

  Som ordförande i Nils Forsberg-sällskapet är jag intresserad av att hitta brev från eller till Svante Forsberg (19/5 1839 – 29/12 1914), som vid förra sekelskiftet var professor vid Alnarp och även skrev böcker t ex om odling av potatis. Hans son Nils Leonard Forsberg (28/5 1876 – 2/6 1954) var liksom sin far agronom och blev professor vid Alnarp. Jag vill ha så mycket information om dessa som möjligt men framför allt är jag ute efter brevväxling som rimligen bör ha förekommit mellan Svante och kusinen Nils.
  Om det skulle tjäna något till, är jag beredd att komma till Alnarp onsdagen den 6 maj.
  Med engagerad hälsning
  Bo Alvberger

  • Kommentar från Anette Neldestam 30 april 2015:

   Hej Bo!
   Jag sänder din förfrågan direkt vidare med e-post till arkivarie Anette Leander som återkommer till dig.
   Med vänlig hälsning
   Anette Neldestam

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 13 dagar sedan