Digital SciFest hittar sin form

Text: Mårten Granert Publicerad: 9 februari 2021
Programmet för vetenskapsfestivalen SciFest håller på att ta form. Just nu pågår en mängd aktiviteter för att få de 20 utställningarna färdiga till den 4 mars då de digitala dörrarna öppnas.

Rebecca Rikner. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

– SLU har 20 aktiviteter som vi nu håller på att göra klara. Vi håller på att producerar, filmar, klipper, gör scheman och så mycket annat som måste bli klart. Det är full rulle skulle man kunna säga, säger Rebecca Rikner som ansvarar för SciFest för SLU:s räkning.

Välkänd i Uppsalatrakten

SciFest är i år helt digital vilket givetvis ger upphov till en mängd frågor, inte minst de två stora om hur man gör och vad som fungerar. Och SciFest är en välkänd festival för skolorna i Uppsalatrakten. Nu öppnas den för alla skolor i hela Sverige.

– Ja, vi har ställts inför en rad delikata frågor men med gemensamma krafter tror jag att vi har löst de flesta – men visst har det stundtals varit lite spännande. På Uppsala universitet, som vi arrangerar SciFest tillsammans med, finns personer som hjälper forskarna med hur de kan presentera det de vill visa. Och det är en av dessa grundläggande frågor: hur visar man sitt material så att det blir både intressant och är möjligt att förstå, säger Rebecca.

Riktmärket för SciFest har alltid varit Mötet, att ungdomar får träffa och prata med riktiga forskare, uppleva saker, få känna och ibland få smaka. Visst går många av de dimensionerna förlorade nu, tillstår Rebecca.

Digitalt mässgolv

De olika eventen kommer att presenteras på ett digitalt mässgolv med de olika montrarna. Om man klickar upp en monter får man kort information om vad det handlar om, se en kort film och för vissa även chatta med forskaren. En del event måste man boka.

– Vi har fått ihop ett riktigt intressant program. Tillsammans med Uppsala universitet har vi omkring hundra event. Det har varit såå roligt att samarbeta med forskarna. De är så entusiastiska och kommer med så många bra idéer.

Nu när SciFest är helt digital har man förlängt festivalen från tre till sju dagar, från torsdagen den 4 mars till den 7 med öppet över helgen.

Hundars tandvård

Karolina Enlund på institutionen för kliniska vetenskaper i Uppsala har varit med på SciFest tidigare år och ska nu vara med på den digitala festivalen. Karolina visar tandsjukdomar och hur tänder på hundar bör skötas.

– Det som har varit så speciellt har varit just mötet med barnen. De är så intresserade och frågvisa. Det är klart att det känns tråkigt nu när vi inte får träffas. Vår monter har byggt mycket på att barnen får känna på hund- och tandmodeller. Till en del har vi kunnat överföra vår tidigare presentation till ett digitalt format. Vi har fått bra hjälp men visst känns det lite ovant. Det är ju nytt för oss alla, säger Karolina Enlund.

9 februari 2021 9

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 4 månad sedan