Din forskning kan nå fler
Olof Frank vid SLU-biblioteket kan berätta om nyttan med Open Access. Foto: Kajsa Ragnestam

Din forskning kan nå fler

Text: Sofia Hansson Publicerad: 27 september 2016
SLU har anslutit sig till en ny typ av ramavtal med Springer förlag som kombinerar läs- och publikationsavgifter. Avtalet innebär att SLU:s forskare får samma tillgång till Springers tidskrifter som tidigare men att SLU-biblioteket står för kostnaden av Open Access-publicering i de tidskrifter som innefattas i avtalet Springer Compact. Olof Frank vid SLU-biblioteket svarar på några frågor gällande det nya avtalet.
Vad innebär det här nya avtalet rent konkret för SLU:s forskare?

– För den enskilde forskaren är den främsta fördelen att inte behöva betala för sin OA-publicering. Dessutom behöver forskaren inte oroa sig för att inte följa finansiärernas krav på Open Access då det uppfylls automatiskt.

Hur går jag tillväga om jag vill nyttja avtalet?

– Det är väldigt enkelt, det enda man behöver göra är att publicera sig i en av de tidskrifter som täcks av avtalet. Resten sker automatiskt. Det enda förbehållet är att corresponding author för artikeln ska vara verksam vid SLU och att denna affiliering framgår i artikeln.

Vilka tidskrifter gäller det? Finns det någon lista där jag kan se alla tidskrifterna som innefattas i avtalet?

– Det gäller runt 1700 av Springer Natures hybridtidskrifter, så kallade Open Choice-tidskrifter. Det finns en komplett lista på: Springer.com.

Hur länge gäller det här avtalet? Kan jag publicera kostnadsfritt i de här tidskrifterna redan nu?

– Avtalet började gälla den första juli 2016 och sträcker sig till sista december 2018. Alla artiklar som publicerats i de tidskrifter som täcks av avtalet har redan publicerats Open Access helt kostnadsfritt för författaren.

Varför bör jag som forskare publicera Open Access?

– Det skulle jag kunna ge ett ganska långdraget svar på då Open Access har en stor inverkar på olika grupper i olika delar av samhället och världen. Men den korta versionen är att Open Access ger fler möjlighet att ta del av forskningsresultat. Det kan röra sig om forskare utan tillgång, beslutsfattare, företag eller en intresserad allmänhet.

– Med hjälp av Open Access publicering kan resultaten komma till större nytta för fler. I kombination med andra öppenhetsinitiativ som exempelvis Open Data så kan forskningen på så vis drivas framåt i snabbare takt. För den enskilda forskaren innebär det också att ens forskning kan nå fler och då inte bara människor utanför akademin utan även forskare över hela världen. Tillgång till forskningsinformation är dyrt och även om man är ansluten till ett universitet är tillgång till merparten av forskning inom ens fält inte en självklarhet.

Vem kontaktar jag om jag har fler frågor?

– Skulle man ha några frågor är det bara att mejla biblioteket biblioteket@slu.se

Här kan du läsa mer om Springer Compact.

27 september 2016 16
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan