Disciplinerad student

Text: Charlotta Lantz Publicerad: 21 oktober 2016
Amanda Eklund, är veterinärstudenten som lyckas kombinera studierna med elitsatsning i dressyr. Alldeles nyligen var hon en av 75 idrottare från hela landet som tilldelades Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande! Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli utvald av alla sökande, säger Amanda Eklund om beskedet om att hon fått stipendiet.

En förutsättning för att få Elitidrottsstipendiet är att den sökande studerar på minst halvfart på ett universitet eller en högskola. Amanda själv går just nu fjärde året på veterinärprogrammet och det kräver mycket planering och disciplin för att få både studier och träning att gå ihop.

– Jag har hållit på med hästar hela mitt liv och det har lärt mig att hårt arbete och engagemang lönar sig. Jag har alltid varit väldigt driven och envis, något som jag tror gjort det möjligt för mig att kombinera min satsning med studierna, säger Amanda, som börjar få lång erfarenhet av just detta.

Foto: Rui Pedro Gondinho

Foto: Rui Pedro Gondinho

På gymnasiet läste hon elitidrottsprogrammet med naturvetenskaplig inriktning på Celsiusskolan i Uppsala och fortsatte sedan med civilingenjörsstudier på Uppsala Universitet. Men nu är det alltså veterinärprogrammet som gäller för Amanda, en dröm som hon haft ända sedan barnsben.

Att få antagningsbeskedet till veterinärprogrammet beskriver Amanda som en dröm som slog in. Hon har alltid älskat djur och i kombination med ett stort intresse för fysiologi och anatomi passar veterinäryrket henne perfekt.

– Det är en fantastiskt rolig utbildning och inte en enda dag har jag ångrat mitt val. Än har jag inte riktigt bestämt mig vad jag vill specialisera mig inom men jag har ju några år på mig att bestämma mig, säger hon.

Hästarna

Amanda Eklund är ursprungligen från Uppsala och bor på en liten hästgård tillsammans med sin familj en bit utanför stan. Där har hon även sina två hästar; Germanicus, den perfekta läromästaren som hon som 12-åring fick ta över efter sin mamma och som hon har haft stora framgångar med under åren i bland annat SM-sammanhang. Och så finns där Sambucus, den stora hästen (1,84 cm vid manken) som tillsammans med Amanda har haft stora framgångar i de högsta klasserna i dressyr.

Sedan 2016 ingår ekipaget i det svenska U25-landslaget i dressyr. Nästa år är målet att bli uttagen till EM för U25 i Österrike med Sambucus. Långsiktigt vill hon etablera mig inom den absoluta dressyrtoppen och få chansen att representera Sverige i större internationella mästerskap.

Fler stipendier

Årets Elitidrottsstipendium är inte den första utmärkelsen som Amanda får. Under åren har hennes talang uppmärksammats på många sätt. 2015 fick hon Uppsala universitets Eric Lette-stipendium, och tidigare i år tilldelades hon det så kallade Ajax-stipendiet, som är instiftat av ryttarlegendaren Ulla Håkansson och tilldelas unga ryttare.

– Stipendierna har öppnat många nya dörrar och jag känner en otrolig tacksamhet mot alla som tror på mig och gör denna satsning möjlig, säger Amanda som berättar att pengarna uteslutande kommer att användas till träning för att fortsätta att utvecklas.

Över jul och nyår åker hon tillsammans med Sambucus till England i ungefär en månad för att träna för Kyra Kyrklund, något som hon ser väldigt mycket fram emot.

– Det kommer givetvis vara svårt att vara borta från skolan en sådan lång period men med lite beslutsamhet och en hel del planering går det mesta att lösa, avslutar Amanda.

21 oktober 2016 1
Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Lärdom Rådgivare inom de gröna näringarna arbetar med väldigt olika kunder, frågeställningar och utmaningar. Men de har ändå mycket gemensamt, och det ger många väldigt mycket att träffas för att bygga nätverk och reflektera tillsammans kring sina arbetssätt. Det är erfarenheter från den stora utbildningsinsatsen KUR, Kompetensutveckling för rådgivare i Västsverige, som SLU RådNu varit med och arrangerat, och som nu sammanfattats och utvärderats.
2 juni 2020

Twitter

Agronom- och jägmästarexamen får ändrade upplägg https://t.co/A3SUrK39n1 @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
SLU erbjuder journalister Östersjö-expertis https://t.co/yAJDintDcQ https://t.co/PEnYjXrwEW @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Gotlands almar ska inventeras, liksom skador av granbarkborre i Syd- och Mellansverige https://t.co/9SJyQ6Vk1S https://t.co/OyHpm1O8sW @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Dags för twitterpaus = färre tweets. Ha en skön sommar! https://t.co/YtxOVDpGip @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Internationellt filmpris till filmen "Skogen - räcker den?". Filmsatsning från SLU lyfter viktiga miljöfrågor i sam… https://t.co/g8CYmJSq83 @_SLU via Twitter 11 dagar sedan