Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Text: Mårten Granert Publicerad: 16 september 2019
Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.

Djurturism var ämnet vid ett symposium, Instagranimal, på Ultuna den 27–28 augusti med många internationella såväl som nationella deltagare. Symposiet handlade om djurens situation idag och i framtiden i besöksnäringen.

– Det är vad jag vet det första symposiet i ämnet som samlat forskare från flera olika turistnäringar där djur ingår: ekoturism, zooturism, agriturism och jaktturism. Under de två dagarna som symposiet pågick avhandlade vi många aspekter. Dels de aspekter som handlar om hur djuren behandlas, dels de om djurturism som inkomstkälla för lokalsamhällen, säger Erica von Essen som är forskare inom miljökommunikation på institutionen för stad och land på Ultuna och den som initierade symposiet tillsammans med veterinär Johan Lindsjö på Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW).

Alltmer kritik

En av orsakerna till att symposiet hölls är det faktum att turism med djur får alltmer kritik för att djuren behandlas illa.

– Det ligger väldigt stora pengar i djurturism. Arrangörer säljer äventyr och upplevelser. Det är valsafari, simma med delfiner, elefantturer, djuphavsfiske, åka ut på savannen, anordnade jaktresor eller kosläpp – you name it. I framtiden kommer vi säkert att se nya former tillkomma, antingen som mer extrema varianter av det som redan finns eller att det utvecklas helt nya roller för djuren att spela enbart för människans höga nöjes skull. Man kan säga att djuren ”jobbar” för oss men det är ingen som har tänkt på arbetsvillkoren. Vi vill öka kunskapen dels hos arrangörerna, dels hos besökarna så att de kan ställa krav på arrangörerna. Djurturism på fel sätt är ett problem, säger Erica.

Intresset att uppleva vilda djur är väldigt stort – i det vilda, i djurparker eller andra djuranläggningar. Men djuren kan fara illa när de exponeras för turister.

– Undermålig djurhållning, att djuren tvingas till att utföra onaturliga beteenden och den stress som närkontakt med människor kan medföra är dålig för djuren, menar Johan.

Ideella organisationer

Men turism kan ju också innebära stöd för att bevara vissa arter och deras miljöer.

– På symposiet diskuterade vi att det ibland är fråga om att vissa enskilda djur får betala ett pris för artens bästa. Men vi behöver kombinera det enskilda djurets väl och ve med en bra turistupplevelse, en typ av ”compassionate animal-based tourism”, säger Johan.

– Ideella organisationer kan lokalt förbättra förhållanden men vi forskare önskar mer utvecklade etiska riktlinjer för djurturismen samtidigt som dessa måste visa respekt för lokalbefolkningens förutsättningar och traditioner, fortsätter Erica.

Djurparker arbetar aktivt

Djurparker arbetar aktivt sedan flera år med att förbättra förhållandena för djuren. Medvetenheten hos människor om förhållanden håller på att öka, inte minst då avarter och missförhållanden snabbt sprids i sociala medier. Det finns hopp, såtillvida att arrangörerna upplever ökat tryck och vill profilera sitt arbete för ökad djurvälfärd. Samtidigt kan det upplevas att djurrättigheter och djurskydd i turism är en lägre prioriterad utmaning jämfört med bland annat människors utnyttjande, sexturism och miljöpåverkan. Det är något vi måste ta ställning till som samhälle, menar Erica, efter symposiets diskussioner.

16 september 2019 2

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan