En internationell vecka

Text: Olof Bergvall Publicerad: 12 april 2019
Under en vecka i mars välkomnade fakulteten för skogsvetenskap tjugo internationella gäster från fjorton lärosäten i tio olika länder. Veckan bjöd på möten, underhållning och upplevelser.

Under den internationella veckan, som planerats av internationella utskottet och projektledaren Louise Tetting, besöktes SLU och fakulteten för skogsvetenskap i Umeå av företrädare för 14 universitet från 10 länder: Vietnam, Kina, Indien, USA, Kanada, Tyskland, Italien, Holland, Estland, Tjeckien och Polen.

Slöjdaren och konstnären Jörgen ”Sur-Olle” Sundqvist bjöd på en föreställning av, om och med slöjd och betydelsen av trä i den svenska kulturen under välkomstminglet.

Dag två var vikt åt att presentera skogsfakulteten. Deltagarna samlades i den nyrenoverade aulan och efter lunchen arrangerades en rundvandring med institutionsbesök. De institutioner som inte ligger i Umeå hade fått möjlighet att hålla presentationer av verksamheterna.

Den tredje dagen var gästerna i fokus. I välfyllda föreläsningsrum samlades anställda och studenter för att ta del av presentationer från de tillresta skogsforskningskollegorna och under eftermiddagen var det många som tog tillfället att besöka en minimässa som byggts upp i ljusgården.

En abonnerad buss plockade upp gästerna på torsdag morgon och färden gick mot Älgens hus i Bjurholm, ett par mil från Umeå. Besöket där var minnesvärt, intygade flera av gästerna. En guidad stadsvandring i Umeå avslutade det fasta programmet för veckan.

– Veckan var oerhört givande. Syftet var att knyta nya, och fördjupa gamla, kontakter. Jag tycker vi lyckades utmärkt med det och jag hoppas detta blir startskottet för ett återkommande arrangemang, säger Jonas Rönnberg, tidigare vicedekan för internationaliseringsfrågor.

 

12 april 2019 3 2
  1. Kommentar från Anders Lundström 13 april 2019:

    ”Älgens hus i Bjurholm, ett par mil från Umeå” Ett par mil ?!? Det räcker inte ens till Vännäs. Det är ju 6,6 mil till Västernyliden där älgens hus ligger. Lite bättre avståndskoll fakta kanske…

    • Kommentar från Olof Bergvall 17 april 2019:

      Hej Anders, roligt att du läst artikeln och kommenterat! Jag känner mycket väl till avståndet mellan Umeå och Bjurholm och från Bjurholm till Älgens Hus, men ser ingen anledning att vara så detaljerad. För en del kan 6,6 mil kännas mycket, för andra upplevs sträckan som ett par mil.

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan