En utställning utöver det vanliga

Text: Annika Borg Publicerad: 18 juni 2018
Vad händer när man sammanför entomologens kunskap, illustratörens blick, och textilkonstnärens kreativitet? Den 27 maj öppnade en kunskaps- och inspirationsutställning i gränstrakten mellan kunskap och konst, med träden i centrum. Utställningen finns i naturum Nationalparkernas hus i Tyresta och är ett samarbete mellan Centrum för biologisk mångfald på SLU, naturum i Tyresta och konstnärerna bakom Studio Bjarka.

Vid entrén till Tyresta nationalpark, ligger ett så kallat naturum – ett informations- och besökscentrum, inte bara för det område som ligger precis utanför, utan för alla Sveriges nationalparker. Själva huset är också format som ett Sverige, och där kan man se utställningar om olika naturtyper från söder till norr. Under hela sommaren kommer man också kunna se den tillfälliga utställningen ”Livets träd – trädets liv”, bestående av dels akvareller, dels textilpaneler som hänger från golv till tak.

Akvarellerna är gjorda av Martin Holmer, och är hämtade ur de fyra böckerna ur den så kallade trädsviten, utgivna av Centrum för biologisk mångfald. Böckerna är skrivna av entomologen Bengt Ehnström och skildrar den biologiska mångfalden i fyra av våra vanligaste träd – sälg, asp, björk och tall.

Tygernas mönster hämtar sin inspiration från björken och tallen. De är gjorda av Studio Bjarka, som består av Ulla Hedenberg Wikström och Dominique Charrié.

Två gamla vänner

Studio Bjarka är resultatet av två gamla vänner som har kommit samman i en ny samarbetsform efter att länge ha arbetat tillsammans som designers och konstnärer inom industrin. Ulla är född och uppvuxen utanför Piteå i Norrbotten och sedan länge bosatt på västkusten, och Dominique Charrié är född och uppvuxen i Paris och numer bosatt utanför Bryssel i Belgien.

– Vår intention med kollektionerna Bjarka och Tall är att reflektera naturen och bidra till att skapa en känslig, vacker och naturlig atmosfär i såväl privata som offentliga miljöer, berättar de inför vernissagen.

Men hur kommer det sig att Centrum för biologisk mångfald ägnar sig åt utställningsverksamhet? Det hela började med en fråga för två år sedan, om boken Björk – svart på vitt om myllrande mångfald kunde vara med i en utställning med textilier. Det var Studio Bjarka, som skulle ställa ut sin första kollektion med tyger inspirerade av björken. När sedan boken Tall – en tallrik biologisk mångfald publicerades, hade Studio Bjarka, på sitt håll, skapat sin nästa kollektion med inspiration från tallen. Så föddes idén att göra någonting ihop, med kunskap, inspiration och konst utifrån biologisk mångfald med träden i fokus.

Resultatet är utställningen i naturum Nationalparkernas hus i Tyresta som från CBM:s sida anordnas med anledning av internationella dagen för biologisk mångfald. Utställningen öppnade den 27 maj och pågår till den 30 augusti.

Att söka ny kunskap

Det är tanken att konst och kreativa uttryck kan inspirera människor att söka sig ny kunskap, men också skapa närhet till företeelser i vår omvärld, som drivit CBM i arbetet med utställningen. De fyra trädböckerna innehåller en skatt av kunskap, som är både viktig men också ganska osynlig till vardags. Men vem blir inte fascinerad av att få veta att sälgen är ett av de absolut viktigaste träden för att humlorna ska överleva de första dygnen när de utsvultna vaknar upp på våren. Eller att ca hundra fjärilsarter och 345 skalbaggsarter är knutna till aspen. Arter som alltså behöver detta träd i olika delar av livscykeln.

Martin Holmer har skapat många hundra akvareller till de fyra böckerna. På utställningen hänger ett 20-tal. För den senaste boken, den om tall, tog det honom ett år ungefär att färdigställa alla akvareller.

– Det är roligt att få använda mig av de kunskaper jag har när jag illustrerar. Uppdraget är att göra naturtrogna bilder utan att gräva ner sig i detaljer. Det karaktäristiska för varje djur är det viktiga att få fram, berättar Martin.

Många av insekterna som presenteras i trädböckerna är sällsynta och svåra att få syn på, och det skulle kanske ta ett decennium av intensivt letande att få syn på merparten i dem för en naturintresserad person.

Handgjorda original

Med bakgrund som mönsterformgivare har Ulla och Dominique en stor kunskap om hur mönster samarbetar med tyg. De har arbetat både fotografiskt och med handgjorda original, och bearbetat dessa till mönster i. Trycktekniken gör det möjligt att jobba med storskaliga processer i små serier.

– Att arbeta med björken har för mig varit att arbeta med mina nordiska rötter, berättar Ulla, som kommer från Piteå men nu bor i Västsverige.

– Det har kommit att handla om att lära mig om mitt eget geografiska ursprung, och om min kultur. Arbetet har blivit en resa inåt. Och en inspiration att lära mig mer, om biologin, kultur och mytologi, säger Ulla vidare.

Hon fortsätter:
– Vår intention med kollektionerna Bjarka och Tall är att reflektera över naturen och bidra till att skapa en känslig, vacker och naturlig atmosfär i såväl privata som offentliga miljöer. Vårt hopp är att vi människor tar ansvar och vårdar den natur som vi är satta att förvalta med både kärlek och intelligens.

Fakta

"Trädsviten" är en serie med hittills fyra böcker om trädens biologiska mångfald. Samtliga böcker är författade av Bengt Ehnström och illustrerade av Martin Holmer. Böckerna ges ut av Centrum för biologisk mångfald på SLU i samarbete med WWF och Naturskyddsföreningen.

  • Sälg – livets viktigaste frukost (2009)
  • Asp – darrar min asp, myllrar min värld (2012)
  • Björk – svart på vitt om myllrande mångfald (2015)
  • Tall – en tallrik biologisk mångfald (2017)

Läs mer på www.slu.se/bm18

18 juni 2018
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan