Entusiasm och kunskap ger bra samverkan
Åke Lindelöw delar med sig av sin kunskap till sina kollegor på institutionen också. Förra året anordnade han en resa till brandområdet utanför Sala. Foto:SLU

Entusiasm och kunskap ger bra samverkan

Text: Anna Lundmark Publicerad: 9 september 2015
Nu är det dags att nominera till Uppsala läns samverkanspris för 2015. Förra året tilldelades priset SLU:s fältentomolog Åke Lindelöw. I motiveringen nämns bland annat hans fantastiska förmåga att skapa intresse. Själv tror han att det beror på att han kan så mycket och är så entusiastisk själv inför allt intressant som finns att lära om insekter.

Bland ambrosiabaggarna finns den randiga vedborren som är en skadeinsekt men också en spännande varelse. När honan gnager sig fem centimeter in i tallen med sina käkar har hon med sig svampsporer i ett hålrum på kroppen. När hon kommer in planterar hon svampen som blir mat på larverna. När de nya honorna har kläckts och lämnar hålet har de med sig sporer som de i sin tur planterar.

– Ambrosia kallades maten som de grekiska gudarna åt. Det är inte bara insekterna som fascinerar mig utan också kopplingen till historia och intressanta levnadsöden, säger Åke Lindelöw, på institutionen för ekologi.

Lära och lära ut

Han nämner bland andra Henri Fabre som för 150 år sedan satt i sin trädgård i Frankrike och på ett målande sätt beskrev vad insekterna gjorde. En annan spännande person är svensken René Malaise som konstruerade den mycket använda malaisefällan för insekter, men blev utstött ur vetenskapsamhället när han började ägna sig åt Atlantis gåta.

Själv har han lärt sig mycket av Bengt Ehnström, numera pensionär men tidigare verksam i entomologi på SLU, och otroligt kunnig även i zoologi, botanik, geologi, geografi…

– Jag är tacksam för att jag har haft chansen att lära mig så mycket under mina år på SLU och att jag fått uppdraget att samverka för att dela med mig av mina kunskaper, säger Åke Lindelöw.

Tankar om samverkan

På SLU finns många olika tankar om vad samverkan är, vem man ska samverka med och hur.

– Jag har sett det som min uppgift att samverka med allt och alla! Inte bara branschen, EU eller anslagsgivare. Fast det är svårt att mäta. Vad har det till exempel betytt att jag stått på Stadsskogens dag år efter år?

Det gjorde han även i år. Folk kom med insekter och frågade vad det var och barnen var som vanligt intresserade. Barnen blir ofta förtjusta i snytbaggarna – den lilla skogselefanten – som de gärna får ta upp i handen.

Självklart är det stor skillnad att träffa allmänheten på stadsskogens dag, skogsägare, branschorganisationer, skogsstyrelsen eller naturskyddsföreningen. Åke Lindelöw växlar ledigt mellan tilltal och innehåll.

– Efter stormen Gudrun när jag deltog på informationsmöten med 400 frustrerade skogsägare koncentrerade jag mig på det som de ville veta: Hur kunde de skydda skogen mot skadeinsekter. Då var det inte läge att vara skämtsam eller berätta lustigheter.

Men i mindre pressade lägen brukar även skogsägare vara intresserade av att veta mer om snytbaggarnas och barkborrarnas liv. Om ett par år går Åke Lindelöw i pension och han hoppas att SLU kommer att fortsätta satsa på samverkan om insekter.

– Det finns flera personer runt mig på institutionen som har ett brett kunnande och som jag gärna skulle lämna över till.

Nominera till Uppsala läns samverkanspris för 2015

Vet du någon SLU-anställd som borde belönas för ”samhällsnytta och beständiga relationer” inom Uppsala län? Alla anställda och studenter vid SLU kan nominera en kandidat. Priset på 25 000 kronor kan ges till individer eller grupper, sista nomineringsdag är 23 september.

Information på Medarbetarwebben

9 september 2015 3
Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Vilt Hur påverkas den uppväxande skogen av bete från klövdjur? Det var frågan som Holmen skog hoppades att samarbetet med SLU skulle ge svar på. På en lyckad exkursion till ett älghägn utanför Gideå i Västernorrland visade doktoranden Michelle Nordkvist att samarbetet kan ge svar på hur insekterna påverkas också. – Roligt att vi kan skapa ytor för en viss typ av forskning som sedan leder till ny forskning som vi inte hade förutsett men kan ha nytta av, säger Peter Christoffersson på Holmen Skog.
8 december 2017 7

Den nordamerikanska vattenpesten fortsätter att sprida sig norrut och in i skogslänen. En ny avhandling ger en förk… https://t.co/7mX0eotUqa @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
RT @stdysustainably: SLU had the honour to host the President of Iceland, Guðni Th. Jóhannesson and the First Lady of Iceland during their… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: The President of Iceland asks how one can make people eat insects. Dr Annsofie Wahlström answers that you either can op… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan