Ett stort stöd till grisforskningen under sex årtionden
Ulla Schmidt började på SLU innan SLU ens fanns. Ulla började redan 1975 på Bläckhornet utanför Uppsala på det som då var Lantbrukshögskolan. Nu är det dags för pension. Foto: privat

Ett stort stöd till grisforskningen under sex årtionden

Text: Mårten Granert Publicerad: 25 mars 2020
Försökstekniker Ulla Schmidt går nu i pension efter att ha arbetat på SLU under sex årtionden. Ulla började sin anställning 1975 i grisstallarna på Bläckhornet ute på Lövsta utanför Uppsala och har sedan dess varit trogen SLU i hela 45 år. Nu i slutet av mars arbetar Ulla sina sista arbetsdagar. Arbetskamraterna på Lövsta och forskarna önskar henne lycka till som pensionär.

Lantbruket som det bedrevs för 45 år sedan då du började arbeta på det som sedan skulle bli SLU finns inte längre. Vad tycker du själv är den mest häpnadsväckande förändringen? Antingen som SLU har utvecklat eller någon annan tagit fram. Stort som smått.
– Arbetsmiljön har förbättrats, tidigare var det mer manuellt arbete och tunga lyft. Ett exempel är att vi lyfte förmedlingsgrisarna för hand som vägde upp till 30 kg. Utfodringen av djuren gjordes för hand men som i dag är helt mekaniserad. En annan skillnad är att det är mycket fler studenter som besöker stallarna.

Du har haft din arbetsplats på många olika ställen och sett chefer komma och gå och varit med om ett otal organisationsförändringar. Vilken period har varit den bästa, nu när du ser bakåt och kan summera? Vad var det som gjorde just den perioden som så bra?
– Bakåt i tiden på den gamla anläggningen vid Lövsta satt alla grisforskare i anslutning till stallarna jämfört med att de i dag är på Ultuna. Det var bra att ha forskarna nära stallverksamheten vid försök. Minns jag rätt var vi runt 80 personer som jobbade på anläggningen.
– När vi sedan flyttade till de nya stallarna på Lövsta 2012 lämnade vi stallar som var slitna. Det var ett lyft att komma hit. Framför allt fick vi fina personalutrymmen.

Vad är det som har gjort att du varit kvar på SLU i alla dessa år?
– Min tanke när jag började var att jobba några år och planen då var inte att jobba här till pension. Jag har trivts med arbetet som försökstekniker som har varit varierande med trevliga arbetskamrater.

Att gå i pension hör till de stora förändringarna i livet. Vad är det första du ska göra? Har du någon plan?
– Den frågan har jag fått många gånger. Jag har inte någon direkt plan. Det jag planerade var att sluta på våren. Fint att komma hem och börja fixa i trädgården och så har jag barnbarn i närheten.

Kollegerna om Ulla:

”Ulla byggde en databas innan vi ens visste vad det var”.

”Ulla har under drygt 45 år arbetat med grisförsöken vid Lövsta, både i gamla anläggningen som byggdes på 1970-talet, och i den nya som stod färdig i början av 2010-talet. Ullas arbete har omfattat hela kedjan från diskussioner om den praktiska försöksuppläggningen, insättning och gruppering, utfodring, skötsel och slakt av grisarna”.

”Ulla har tagit blodprover, ekolodat grisar för att mäta deras fettlager, gjort beteendetester, samlat prover på slakteriet, valt ut djur för intensivstudier på Ultuna och många andra uppgifter. Dessutom har hon samlat in, sammanställt och kvalitetssäkrat data som und​erlag för vidare bearbetning, analys och värdering av oss forskare”.

Allt är möjligt

”Systematiskt och uthålligt byggde hon en fungerande databas innan många av oss ens visste vad en databas var. Ulla har haft en avgörande roll för all grisforskning på Lövsta. För Ulla är allt möjligt, hur svårt det än verkar. Men hon går inte med på vad som helst – är något fel eller dumt säger hon ifrån. Och föreslår en bättre lösning”.

”Ullas stora kunnighet, kompetens och noggrannhet har varit en ovärderlig förutsättning för all publicering, vetenskaplig och populärvetenskaplig, som levererats från försöken. Ulla är den som ”hållit ordning på försöken”, vilket varit en stor, räddande trygghet hos många av oss som haft försök på Lövsta”.

En lugn, pålitlig och kompetent medarbetare

”Det har alltid varit ett nöje att samarbeta med Ulla för hennes noggrannhet, tillmötesgående och inte minst viktigt, hennes positiva sätt. Ulla ställer upp! Hennes positiva inställning medför också att hon aldrig ställer sig främmande till nya arbetsuppgifter utan tvärtom närmast välkomnar dem. En lugn, pålitlig och kompetent medarbetare som lyckas kombinera sin lojalitet med hög integritet!”

”Vi är många forskare som har lärt oss mycket av Ulla och vi har stor respekt för henne. Ulla är kunnig, klok, klurig … och kul. Ulla är den där personen som förgyller festen”.

”Många är de studenter vid SLU, såväl agronom- som veterinärstudenter, som Ulla med god pedagogik handlett vid övningar och praktik i grisstallarna”.

Kollegerna
Anne-Marie Dahlin • Nils Lundeheim • Lotta Rydhmer • Anna Wallenbeck

25 mars 2020 7

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan