Felicia lär sin pappa rida i TV
Pappa Hans Gustavsson, programledaren Henrik Johnsson, coachen Malin Baryard-Johnsson och Felicia Hogrell under inspelningarna på Bollerup i somras. Foto: Privat

Felicia lär sin pappa rida i TV

Text: Charlotta Lantz Publicerad: 23 oktober 2017
En TV-serie där ett gäng pappor ska lära sig rida med hjälp av sina döttrar med betydligt större kunskap i området, coachade av Malin Baryard-Johnsson, en av Sveriges bästa hoppryttare - det tyckte en av våra veterinärstudenter lät som en rolig grej. Hon skickade in en ansökan och nu syns hon som en av deltagarna i TV3:s nya serie Det stora hoppet.
Felicia Hogrell tillsammans med sin pappa Hans Gustavsson och hästen Belfast som de hade i programmet.

Felicia Hogrell tillsammans med sin pappa Hans Gustavsson och hästen Belfast som de hade i programmet. Foto: Pressbild/TV3

− När jag läste att programidén gick ut på att döttrar ska lära sina pappor att rida så tänkte jag att det kunde vara något för oss, säger Felicia Hogrell, som till vardags läser tredje året på veterinärprogrammet.  Hon gjorde slag i saken och sökte till TV-programmet ”Det stora hoppet” i våras. Hennes pappa, Hans Gustavsson, hade då ingen tidigare hästerfarenhet, mer än att han följt med Felicia på tävlingar ibland.

− Men han är väldigt snäll och har tidigare sagt att han skulle vilja lära sig rida, så han gick med på att söka. Vi fick gå igenom flera castingprocesser och till slut blev vi och fem andra par utvalda bland 1600 sökande!, berättar Felicia.

Enda oron – hästarnas väl

Inspelningarna varade under två veckor i juni. Alla deltagare bodde tillsammans i ett hus i Bollerup i Skåne och Felicia berättar att det var fantastiskt roliga och spännande veckor, där deltagarna möttes av nya överraskningar varje dag. Hennes största oro inför inspelningen var att hästarna skulle fara illa av träningen. Ostyriga pappor med dålig balans ger förstås hästen situationer av obehag och dubbla kommandon, precis som för alla nybörjare.

− Jag tycker ändå att träningen och tävlingarna var ganska bra anpassade efter ryttarnas nivå. Alla red på vanliga tränsbett och jag uppmanade min pappa att hålla hårt i halsringen, säger Felicia, som själv har tävlat upp till medelsvår hoppning på sina två egna hästar som fått följa med från hemorten Borås, till Uppsala när matte flyttade dit för att påbörja sina studier.

− Jag har alltid drömt om att bli veterinär och lyckan var total då jag till sist blev antagen. Jag tycker att det bästa med utbildningen är att den är väldigt bred och varierande. Det mest utmanande för mig är att lägga tillräckligt med tid på studierna, då jag har fullt upp även utanför skolan med hästar och extrajobb, erkänner Felicia som trots allt visar att det går att plugga, jobba och tävla samtidigt. Hennes största merit inom hästsporten är ett VM-guld i lag under Young Breeders VM i Kanada i somras där hon tävlade i utställning, uppvisning och bedömning av sporthästar.

Och hur gick det för Felicia och hennes pappa? Det får du se i programmet.

− Pappa blev ganska mättad på ridning efter inspelningarna, och har insett att han trivs bäst på marken. Mina hästar är inte så lämpade för nybörjare, så han har faktiskt inte ridit sedan inspelningarna, avslutar Felicia.

Ni kan följa Felicia och henne pappas resa på tisdagar kl 20 i TV3, eller på viafree.se.

23 oktober 2017 1
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 14 dagar sedan