Filmer för att utveckla företag på landsbygden

Text: Anette Neldestam Publicerad: 25 april 2019
”Grön Entreprenör; landsbygdens kulturmiljöer – forskningen visar vägen”, och ett fyrtiotal filmer är publicerade på Youtube som handlar om hur natur- och kulturmiljöer kan vara betydelsefulla i arbetet med att utveckla naturarrangemang på landsbygden.

Filmerna visar på föreläsningar av forskare och lärare från SLU samt landsbygdsföretagare som delar med sig av sina erfarenheter.

Föreläsningarna innehåller exempelvis information om naturens betydelse för hälsan, av professor Patrik Grahn, kulturmiljöer i landskapet, av professor Urban Emanuelsson, olika svenska vanliga trädslag i ett kulturhistoriskt perspektiv med forskaren Allan Gunnarsson, företagsutveckling med läraren Thomas Björklund samt naturturism med Lena Johnson. Två landsbygdsföretag; Stensjöäng och Högalunds kulturvandringar visar exempel på företagsutveckling med naturen och kulturlandskapet i fokus.

Fakta

Hitta filmerna

På Youtube hittar du filmerna på kanalen Fortbildning

Fortbildning i Alnarp, Youtube

Projektet är finansierat av Europeiska jordbruksfonden: Europa investerar i landsbygdsområden och projektledare har varit Lena Johnson och Susanna Lundqvist på enheten för samverkan vid SLU i Alnarp.

 

 

25 april 2019 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan