Filmtajm

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 9 mars 2017
Film är en konstform och massmedium, film är även ett effektivt medium i utbildning. Därför har SLU en egen enhet – Utbildningsmedia. Bland sladdar, datorskärmar och kamerautrustning hittar vi Johan von Feilitzen, Rolf Reutlert och Peter Lindberg.

Just nu producerar teamet nio filmer som presenterar 2017 års professorer som installeras i Uppsala i slutet av mars.

Teamet leds av Helen Alstergren, chef för enheten för utbildningssystem och media. Enheten skapar, förutom presentationerna av professorerna, reportagefilmer från evenemang vid SLU, informationsfilmer, undervisningsfilmer, animationer, illustrationer och webbprogrammering m.m.

– Vi samarbetar med både kommunikationsavdelningen och AV-stöd, berättar Johan von Feilitzen. Det är ett ofta ett måste eftersom det både görs intervjuer och ibland samtidig live-streaming som AV-stöd gör i dag.

Filmer till tusen

Utbildningsmedia sköter också den mediaserver som härbärgerar över 1000 filmer, bland annat undervisningsfilmer för studenter.

– Studenterna tittar på filmerna i princip dygnet runt och på alla tänkbara plattformar, både på datorer och smarta telefoner. Man kan se ett ökat tittande speciellt inför tentor, berättar Johan. Många lärare intygar att studenter som sett filmer är bättre förberedda inför t.ex. praktiska moment inom veterinärutbildningen.

Olika världar

Johan är stolt över vad enheten har byggt upp och glad för möjligheten att få träffa alla människor på SLU och få titta in i deras världar och ämnesområden.

– Ett trevligt minne är när vi under några år åkte till Fiskebäckskil och filmade under vatten. Filmer som sedan användes i webbportalen ”Myller av Liv”. Ett mindre trevligt minne var när en blivande professor snubblade på en ljusramp och bröt ett ben i vaden. Inte så roligt då personen i fråga därmed missade själva installationshögtiden.

Musik och röst

– Många utbildningsfilmer, reportagefilmer och informationsfilmer innehåller musik och speakerröst. Några av oss på Utbildningsmedia har musikerbakgrund så vi kan också producera originalmusik. Tack vare att vi har en egen studio och ett nätverk med personer med bra röster kan vi också få till bra tal till filmerna.

Format

Reportage- och utbildningsfilmer produceras i mpeg4-format som kan ses på de flesta plattformar inklusive Apples iPhone’s och iPad’s. Vid behov kan även visning av dessa skyddas med inloggning för t.ex. operationsfilmer och annat som kan anses känsligt eller stötande.

– Många beställare vill också ha sina filmer tillgängliga på Youtube och vi kan då publicera dem på SLU-Utbildningsmedia, vår egen Youtube-kanal.

Interaktiv media och webb

Interaktiv media handlar om att användaren interagerar med webben och att innehållet förändras beroende på vad användaren gör.

– Det kan handla om simuleringar, case, där användaren styr flödet, en quiz, där man får direkt respons, spelliknande simuleringar eller lärmoduler där faktadelar blandas med övningar.

Olika typer av media kan också blandas för att förstärka lärandet. Bilder och text blandas med ljud, video, animeringar eller musik.

Animation och Illustration i 2/3 D

Animation och illustration kan förstärka och förtydliga det man vill säga. Det kan vara ett hjälpmedel eller komplement att visualisera budskapet. En animation eller en illustration kan på ett enkelt sätt beskriva något som är svårt att förstå i bara textform.

– Vi har använt detta i många produktioner antingen i form av vektorgrafik dvs. tecknat eller 3D-grafik.

Så, vill du producera en film, animation eller illustration med anknytning till jobbet? Ta ett snack med Johan och hans kollegor. Det har Resursredaktionen gjort och har fått kul input med tävlingar som Gissa hunden, Gissa fågelsången mm.

Fakta

Mer om Utbildningsmedia

Utbildningsmedia gör mediaproduktioner från och för SLU i hela landet. Man arbetar också med externa partners som till exempel Livsmedelsverket, SVA, Jordbruksverket, VÄXA och Meny.

Enheten tillhör utbildningsavdelningen och enheten för system- och media.

I Uppsala finns en studio för inspelning med professionell utrustning för bild, video och ljud.

Läs mer. 

 

 

 

 

 

 

9 mars 2017 4

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 8 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan