Firade 100 år

Text: Olof Bergvall Publicerad: 26 november 2015
För att uppmärksamma att det gått 100 år sedan Skogshögskolan slog upp sina portar ordnade fakulteten för skogsvetenskap en dag med föreläsningar.

1915 slog Skogshögskolan upp portarna i Stockholm. Här utbildades dåtidens jägmästare och forstmästare (ett kortare program).

Jägmästarkursen var i början en 3,5-årig utbildning, som bestod av en förberedande kurs förlagd från 1915 till Garpenberg i Bergslagen, följd av studier på Skogshögskolan i Stockholm.

Jägmästarutbildning hade bedrivits tidigare, från 1828 i privat regi och från 1893 under Skogsinstitutet.

Forstmästarutbildningen upphörde 1937, men återuppstod som skogsmästarutbildning 1945, då i Skinnskatteberg där den än i dag bedrivs.

1950 gavs Skogshögskolan promotionsrätt för skoglig doktorsgrad.

Den första doktoranden som disputerade var Bo Eklund, 1957. Titeln på avhandlingen var ”Om mätning av årsringar och analys av årsringsmaterial särskilt med hänsyn till årsringsbreddens klimatiskt betingade variation”.

I början av 1970-talet beslöts det att Skogshögskolans verksamhet skulle delas mellan Stockholm, Uppsala och Umeå och ett par år senare kom den att uppgå i det nybildade SLU.Föreläsningarna filmades och kan ses via dessa länkar:

Förmiddagspasset

Eftermiddagspasset

26 november 2015 1
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 2

Twitter

Ingen 40-årskris för jubilerande SLU. Åtminstone inte enligt rösterna i vår pinfärska jubileumspodd.… https://t.co/rmSwUYELa8 @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
ISLU firar 40 år i Alnarp idag. Nicklas Bergman gör intressanta inspel om den digitala utvecklingens utmaningar.… https://t.co/NENuI3KTPA @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Ekologiskt och bekvämt. Fredrik Fernqvist berättar om två starka trender i "Framtidens grönsaksdisk" #slu40 https://t.co/1eoqW43eKv @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Öppet campus i Alnarp 24 september https://t.co/CALFlTgAGQ https://t.co/pOQE9lYKSB @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
23 snöleoparder har visat hur de lever https://t.co/oaJg3ChOuY https://t.co/vswiqZrD9w @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Hållbart gösfiske i fler stora sjöar https://t.co/sjba66mGjA @_SLU via Twitter 2 dagar sedan