Fler chanser till nya perspektiv
Torbjörn Alwehammar arbetar med säkerhet och miljöfrågor. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Fler chanser till nya perspektiv

Text: Torbjörn Alwehammar Publicerad: 8 december 2017
Till dig som är nyfiken på internrevisionen i miljöledningsarbetet, ta chansen att engagera dig! Förutom att lära dig mer om hur SLU fungerar i allmänhet och ödmjukt inse att du får ännu bättre kläm på sin egen pusselbit i sammanhanget, så blir det trippelvinst och ett slags ”kinderägg” att göra något med miljöprofil.

Jag måste förstås erkänna att jag ändå funderade både en, två och tre gånger om det skulle kunna fungera för min del när jag fick frågan om att bli internrevisor för några år sedan, och funderingarna handlade naturligtvis om: Skulle tiden räcka till? Är det att gapa över för stort stycke och bli otillräcklig någon annanstans?

En liten bit in i uppdraget då och ytterligare ett år nu, för jag valde att hoppa på (miljö-) tåget, kan jag dock säga att jag inte ångrat mig en sekund!

Det har hunnit blivit ett antal interna revisioner för min del, 2017 är det första verksamhetsår som hela SLU är certifierat.

Utveckla och upptäcka knöligheter

Själva orden ”internrevisor i miljöledningssystemet” då? Det heter så därför att standaren ISO 14001:2015 som våra certifikat certifieras mot, anger det som benämning. Det är möjligen så att någon kanske skyggar lätt för benämningen, men om vi i stället koncentrerar oss på att prata om innehållet som en god möjlighet hjälpas åt att utveckla och upptäcka knöligheter i miljöarbetet, så kanske benämningen upplevs mindre dramatisk något som säkert är bra på sikt.

Med lite andra ord förklarat så syftar internrevisionen till att med andra ögon, hjälpa till med att se över att den aktuella verksamheten som revideras håller vad som lovats göra, och uppfyller certifikatens olika krav.

Arbets- och tidsinsatsen med att genomföra en internrevision varierar förstås. Den tar någon till några dagar att genomföra beroende på hur stort certifikatet är, geografisk utspridning för platsbesök etc. I de här sammanhangen har vi även prövat i liten skala att genomföra delar av internrevisioner som IT-möten med gott resultat.

Internrevisorerna arbetar konkret med förberedelser och att läsa in sig på dokument från tidigare revisioner och förstås dokument om den reviderades verksamheter. Revisionsdagen (dagarna i undantagsfall) genomförs som uppföljningsmöte med frågeställningar och platsbesök med lednings- och miljöföreträdare enligt ett i förväg uppgjort program.

Efter själva revisionsdagen sammanfattas alla väsentliga synpunkter i en internrevisionsrapport som återförs till den reviderade verksamheten.

Lära mer om miljö

Gruppen av internrevisorer är i dag ca 20 personer. Rörelsen i och ur internrevisorsgruppen är påtaglig. Någon drar sig tillbaka och slutar, någon går förhoppningsvis bara temporärt ur planen för revisioner för att kunna satsa på andra uppgifter för att sedan kunna återkomma lite längre fram. Det innebär att det behöver ”fyllas på” med jämna mellanrum eller snarare det behöver beredas plats för fler att få chans att bli internrevisor för en period av något till några år. Glädjande nog så har ca fem nya internrevisorer tillkommit under året.

Jag har en förhoppning om att på sikt även fler personer i högre ledningsroll kan tänka sig ta chansen att bli internrevisor någon tid, och därmed få tillgång till ett ytterligare och annat perspektiv. Det ger bedömningsvis en positiv effekt till det ordinarie ledningsuppdraget. Till exempel vore det mycket roligt att framöver få diskutera internrevisorsuppdrag med Martin Melkersson som internrevisor!

Så till er alla som ännu inte tagit chansen att bli internrevisor miljö och vill lära sig mer om miljöarbetet och SLU i stort rekommenderar jag varmt att pröva på att bli det! Det ger som sagt otroligt bra möjligheter och nya erfarenheter till ”vardagsjobbet” och skulle tiden under någon period eller efter en tidsinsats trots allt inte räcka till så går det faktiskt att tacka nej.

Om Torbjörn Alwehammar

SLU:s biträdande säkerhetschef arbetar med och inom fler olika säkerhetsområden, bland annat brandsäkerhet, strålsäkerhet etc. Han är internrevisor i miljöledningssystemet, något som har starkt släktskap med säkerhetsarbetet vid SLU i en del avseenden. Han har också sedan våren 2017, uppdraget att samordna alla internrevisorer vid SLU.

Kontakt: torbjorn.alwehammar@slu.se,  018-67 10 39
8 december 2017 3
Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Vilt Hur påverkas den uppväxande skogen av bete från klövdjur? Det var frågan som Holmen skog hoppades att samarbetet med SLU skulle ge svar på. På en lyckad exkursion till ett älghägn utanför Gideå i Västernorrland visade doktoranden Michelle Nordkvist att samarbetet kan ge svar på hur insekterna påverkas också. – Roligt att vi kan skapa ytor för en viss typ av forskning som sedan leder till ny forskning som vi inte hade förutsett men kan ha nytta av, säger Peter Christoffersson på Holmen Skog.
8 december 2017 7

Den nordamerikanska vattenpesten fortsätter att sprida sig norrut och in i skogslänen. En ny avhandling ger en förk… https://t.co/7mX0eotUqa @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
RT @stdysustainably: SLU had the honour to host the President of Iceland, Guðni Th. Jóhannesson and the First Lady of Iceland during their… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: The President of Iceland asks how one can make people eat insects. Dr Annsofie Wahlström answers that you either can op… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan