Forskare och studenter på hästmässa

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 23 april 2019
Säkerhet och hästens syn på omvärlden och oss människor var ett område att samlas kring under några mässdagar i april. Många av de 83 582 personer som besökte Svenska mässan och Eurohorse i Göteborg tog del av SLU:s utbildningar och forskning.

I en speciellt uppbyggd paddock på mässan framträdde SLU-forskaren Jenny Yngvesson. Hon visade och diskuterade hästträning med fokus på praktik och vetenskap. Jenny föreläste också om ett nyligen avslutat projektet om inhysning av ridskolehästar.

– Jag tyckte både paddockprogrammen och föreläsningen kändes bra men roligast var att vår publik och våra hästägare ville ha klickers (tack Etolog.se) och prova på positiv förstärkning. Väldigt många kom till montern och pratade om etologi, träning och fick diskutera forskning kring hästars beteende.

Studentkommunikatörer på plats

Som sig bör på en hästmässa fanns hästfolk från SLU på plats, hippologstudenter som studentkommunikatörer och etologstudenter som bistod forskarna i paddockprogrammet och i montern.

– Alla studenter och lärare har gjort ett kanonjobb med att informera om SLU:s djurutbildningar säger HMH: s studierektor Lisa Lundin. Det var väldigt roligt se Emma Kulla och Johanna Kyrkhage coacha Alica och Celina Kurkinen i klicker- och target-träning med hästarna Tuff (kaspisk häst) och Leo (shetlandsponny). Även Torun Wallgren gjorde en toppeninsats med att ta pulsen på hästar i paddocken.

Att prata om häst räcker inte, det gäller att hästar finns på plats. Det fungerar tack vare Svenska Hästavelsförbundet som SLU samverkar med och som ser till att hästar av olika raser finns på plats. I år kunde publiken se frieserhäst, shetlandsponny, kaspisk häst, haflinger, lusitano, american curly, nordsvensk brukshäst och gotlandsruss.

Nästa år

– Nästa år, 20-23 februari 2020, vill vi jobba med ett program om hur man lär hästen att stå stilla. Vi vill också gärna få med fler SLU-forskare. Sofia Mikko och hästgenetik hoppas vi mycket på! Det vore även kul om till exempel Cecilia Müller och Sara Ringmark ville vara med och prata hull och utfodring eftersom det är ett stort problem inom hästhållningen, säger Jenny Yngvesson.

23 april 2019 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan