Forskningen ger hopp till haven

Text: Yvonne Walther Publicerad: 24 april 2014
Foto: Simon Cooper, ICES

Yvonne Walther blev i år vald till ordförande i Internationella havsforskningsrådets forskningskommitté. Foto: Simon Cooper, ICES

Min första ledarroll i ICES kom som ett erbjudande på ICES årliga konferens (ASC) 1999 som hölls i Stockholm. Jag fastnade för ICES som organisation där man blir belönad för hårt arbete och kreativitet. ICES bygger på forskares engagemang från de 20 medlemsländerna i cirka 150 expertgrupper. Sedan första januari i år är jag ordförande på halvtid i ICES forskningskommitté (SCICOM) som övervakar ICES forskningsaktiviteter och rapporterar till ICES förbundsråd.

ICES bildades 1902 för att driva marina forskningsfrågor i internationell samverkan och skapa rådgivning för hur man ska förvalta våra marina miljöer på ett hållbart sätt.  Dåtidens hetaste namn inom marin forskning, som den norska upptäcktsresanden Fritiof Nansen, var med i bildandet av organisationen. ICES är idag världens äldsta fungerande mellanstatliga organisation och mer aktuellt än någonsin genom lanseringen av den nya strategiska planen för att utveckla rådgivning som fokuserar på hela ekosystem.

Jag har redan hunnit med två möten med Förbundsrådets utskott (ICES Bureau, eller ”Byrån”) för att finslipa ICES strategiska plan. Lanseringen av planen gick av stapel med pompa ståt i Bryssel i mars i samband med konferensen Hope4EUSeas. Mina reflektioner och intryck efter min korta tid på ”Byrån” är att det finns mycket erfarenhet, klokskap och visioner tillika mod att genomföra dem i ICES. Sist men inte minst finns också ett otroligt engagemang som går utanför det vanliga karriärracet. Många deltar på grund av ett brinnande engagemang för havet och för att man verkligen ser forskningen göra nytta i samhället. Det är en förmån att få delta i och bidra till en sådan organisation.

På många sätt ser jag paralleller mellan ICES och SLU:s visioner och strategier: vi ska finna vägar att bruka jordens resurser på ett hållbart sätt, forskningen skall vara av stor strategisk betydelse för samhället och det internationella samarbetet är viktigt. Samtidigt glömmer vi inte att vägen från vision till genomförande skall vara konkret och överskådlig.  ICES rådgivning och underbyggande marina forskning bygger på dessa principer och tar forskningen från vetenskap till kunskap som används i rådgivning för våra marina miljöer. Det finns också många likheter i angreppssätt inom ICES och SLU som förbinder hav och land, steget från skogen och jordbruket till fisket är kort och kopplingarna är många. Den kopplingen ser jag finns redan genom institutionen för akvatiska resurser och vår roll i SLU:s struktur där vi har en bred kompetens och erfarenhet från ICES-samarbetet att bygga strategier för nyttjande av fiskresurser och marina miljöer.

Nästa steg i mitt arbete är att lansera ICES forskningsplan som innehåller banbrytande forskningsprogram, som bygger på bedömning av hälsotillståndet i hela marina ekosystem och att med hjälp av ICES rådgivningskommitté börja tillhandahålla ekosystemrådgivning. ICES forskningsplan kommer att antas av byrån i juni och jag ser fram emot att berätta mer hur det gick.

24 april 2014 2

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan