Fossilfritt

Text: Emma Hallberg Gardell Publicerad: 23 april 2019
Tre oljiga frågor till Jarl Ryberg, inspektor vid Ultuna egendom, som tagit fram SLU:s egen rapsolja.

Vad gör SLU:s olja speciell?

– Det är en närproducerad produkt som är ekologisk och fossilfri.

Hur funkar det egentligen, hur lång tid tar det att framställa oljan?

– Den sås i augusti, övervintrar och skördas i augusti, så ca 12 mån växtlighet vilket är bra för miljön, då en bevuxen mark läcker mindre näringsämnen. Sedan torkas och lagras den innan pressningen, en så kallad kallpressning, som görs i Vänge i Uppsala. Därefter lagras den cirka en månad innan tappning, så att den sedimenterar.

Vad använder du oljan till hemma – har du något tips?

– Jag använder den i matlagningen och som ersättare för olivolja till dressing med mera – den smakar mycket bra!

23 april 2019 2

Twitter

Tidskriften Fauna och Flora söker ny utgivare https://t.co/RDMPNGkTkQ https://t.co/N7LCn4vKRp @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Torsken i Östersjön är nära en kollaps https://t.co/1RdHBL0VIT @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
@_SLU på plats på #Järvaveckan och pratar #klimat och #skog. Spännande namn i #Klimatpanelen som modereras av Ahmed… https://t.co/ft05WRF9ww @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Nyfiken på @_SLUs #Klimatpanel#Järvaveckan? Vi sänder live på SLUs Facebook-sida. 17.30-18.30. #skog #klimat. @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Sverige har haft en ineffektiv miljöpolitik för Östersjön jämfört med andra länder https://t.co/pEVTq3qWPs https://t.co/BX1F8j3WEY @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU startar klimatpanel - premiärdebatt på Järvaveckan idag https://t.co/EQ5S18J3B6 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan