Från lokalt till digitalt – hur världen blev större

Text: Mårten Granert Publicerad: 25 mars 2021
Nyligen genomfördes två verksamheter vid SLU som tidigare kännetecknades av det fysiska mötet, vetenskapsfestivalen Scifest och öppet hus. Lite annorlunda i år, men hur gick det?

Vetenskapsfestivalen Scifest har tidigare varit en höjdpunkt för skolorna i Uppsala under några dagar i mars. Öppet hus har getts under olika dagar på SLU:s huvudorter Umeå, Uppsala och Alnarp. I år blev det en gemensam digital dag för alla orter.

Tidigare var dessa arrangemang helt lokala med ett ganska snävt upptagningsområde men det har förändrats nu. De har nu i praktiken haft Sveriges alla skolor som målgrupp. Det kan vara en förändring som kan utvecklas med oanade möjligheter. Och varför helt gå tillbaka till pre-covid med sämre avkastning på varje investerad krona?

Scifest

Rebecka Rikner. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

– Det är lätt att önska sig det bästa av de båda världarna. Det skulle innebära väldigt mycket mer arbete, så mycket att vi, under nuvarande omständigheter, inte skulle ha en chans att klara av det, säger Rebecca Rikner som är ansvarig för Scifest på SLU.

– Alla förstår att det är något helt annat att arrangera ett digitalt event och frågan vi fick ställa oss i början var ”hur tusan gör man”. Att ställa in var det aldrig tal om och efter lite grubblande kom vi fram till ett koncept som har fungerat bra.

Hur det nya konceptet gjort avtryck i antalet besökare är för tidigt att säga men responsen har varit god.

– Scifest blev till och med en internationell festival med besökare framför allt från de nordiska länderna men även Tyskland och Belgien och ytterligare några europeiska länder. Vi blev väldigt förvånade när vi såg att en skola i Australien var med, säger Rebecca.

Även för öppet hus har det fungerat bra.

Gabrielle Björk och Helena Holmqvist. Beskuren bild från presentationsfilmen

– De som har anmält sig till vårt öppet hus är givetvis på något sätt intresserade av SLU:s utbildningar men tyvärr kan inte nå de som inte tar kontakt med oss. På öppet hus eller på utbildningsmässor vanliga år kan vi börja prata med besökare som kanske ser lite osäkra eller vilsna ut men på ett digitalt öppet hus får vi kontakt endast med de som någorlunda vet vad de vill och som själva tar kontakt. Och man tar inte kontakt med oss om man inte har ganska specifika frågor, säger Helena Holmquist som tillsammans med Gabrielle Björk planerade och genomförde årets digitala öppet hus.

Ungdomarna är vana att kommunicera i chattar och de verkar föredra det framför att skicka frågor via e-post.

– Medan vi som arrangörer står lite som nybörjare är ungdomarna alltmer vana att delta på den här sortens evenemang.

Att utveckla konceptet digitalt öppet hus, med till exempel en 3D-vandring på SLU:s olika campus, står på önskelistan, men kostnaderna är höga. Fördelarna med utvecklade digitala koncept är förstås att de är mindre resurskrävande när de väl är utvecklade. Då skulle SLU kunna ha öppet hus varje dag, året om.

– Förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna ha både en digital variant samtidigt som vi får chans att träffa unga människor i verkliga livet igen. Det tror jag vi alla saknar.

25 mars 2021 6
SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

Utmärkelse I höstas beslutade rektor att SLU ska ansöka om att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research Award, en certifiering framtagen av den Europeiska kommissionen. Att erhålla utmärkelsen visar bland annat att ett lärosäte är en arbetsgivare som tillämpar rättvisa och transparenta rekryterings- och bedömningsförfaranden för forskares anställningar och vidare karriärutveckling, har en god arbetsmiljö samt löpande strävar efter att utveckla dessa delar.
24 mars 2021 5

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 6 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 6 månad sedan