Francescos algodling får stopp på algblomningen

Text: Olof Bergvall Publicerad: 20 juni 2016
Sommar, sol och algblomning. Tyvärr inte ett ovanligt fenomen. Francesco Gentili utvecklar ett sätt att motverka övergödningen av våra vatten som samtidigt renar luften från föroreningar och producerar biomassa som kan användas till bland annat drivmedel.

Francesco Gentili vill odla alger i stor skala som ett sätt att lösa problem med övergödning och utsläpp till atmosfären.

Agronomen Francesco Gentili forskar om hur man ska odla mikroalger i stor skala, alger som ska kunna leva av det som vi annars förorenar naturen med – avloppsvatten och koldioxid från rökgaser.

– Vi måste stänga kretsloppen. Vi måste återvinna så mycket som möjligt. Föroreningar måste ses som resurser. Idag spolar vi ut kväve och fosfor i haven och det är förknippat med många och stora problem.

Algodlingen ska slå tre flugor i en smäll: minska utsläppen av koldioxid, rena avloppsvatten och producera biomassa.

– Alger växer snabbare än landväxter, upp till 100 ton/år per hektar i torrvikt. De är överlägsna landväxter och de kan odlas på mark som inte är lönsam för till exempel matväxter.

I fyra år har Francesco utvecklat en pilotanläggning vid ett stort kraftvärmeverk i Umeå. Rökgaserna från kraftvärmeverket leds genom avloppsvatten i fyra odlingsbassänger. Algerna får värme och koldioxid från gaserna och från avloppsvattnet tar de kväve och fosfor. Algerna filtreras och sedimenteras ur vätskan och kan sedan förvandlas, beroende på typ av alg.

– Vi framställa olika saker. Alger med mycket fett lämpar sig för till exempel biodiesel. Proteinrika alger kan användas till djurfoder. Det finns mycket att utveckla, mer och mer kommer, för det är fortfarande ett ganska omoget område.

Se Francesco själv berätta om sin forskning och visioner i en inspelning av UR Samtiden:

http://urskola.se/Produkter/182123-UR-Samtiden-Samhallets-utmaningar-Avloppsvatten-som-bioenergi

20 juni 2016 6
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 3
Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenörskap Doktorand Sarah Fitz-Koch letar efter essensens i entreprenörssjälen. Det som gör att vissa företagare oförtröttligt fortsätter att driva livskraftiga företag, trots motgångar och problem. Passion, identitet och kärleken till arbetet tycks tvinna den röda tråden, både i entreprenörskapet och i Sarahs eget forskningsarbete. Den som brinner för sin uppgift ser inga hinder utan löser problemen längs vägen.
13 oktober 2017 2

Twitter

Blädning ett bra alternativ för att kombinera bevarande av artmångfald och... https://t.co/hnJeSdL7RB https://t.co/20ce4x6iCN @_SLU via Twitter 2 timmar sedan
Four new Master’s programmes at the Swedish University of Agricultural Sciences, SLU https://t.co/7tuZEEEwMj @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Sparris och tomat i framtidens grönsaksdisk (SLU-studie) https://t.co/KxT9KvU7qk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
SLU söker hjälp från livsmedelsbranschen. Vilka utmaningar ska de nya... https://t.co/XCbhal9aPA https://t.co/gZvWCsBCjk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Tonfiskmärkningen avslutad, med riktigt lyckat resultat! Om ett år får vi veta hur... https://t.co/OhrEytvVbf https://t.co/HUMKWdojKN @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Nya rön om arvsanlag som påverkar hästars gångarter och prestationer. https://t.co/sHLvQD87kQ https://t.co/yFham2BGK9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan