Det var för tre år sedan som SLU, först för egna behov och sedan med finansiellt stöd från Vetenskapsrådet, utvecklade den webbaserade nedladdningstjänsten Geodata Extraction Tool (GET). GET används i dag av 30 svenska lärosäten.
– Bakgrunden var att vi ville hitta ett enkelt och bra sätt att kostnadsfritt tillgängliggöra geografiska data för forskning och undervisning, säger Mats Högström, som tillsammans med Jakob Lagerstedt arbetar med att underhålla och vidareutveckla tjänsten.
Jord, hav och befolkning – här finns mycket att hämta
Via GET-tjänsten kan du som anställd eller student nå geografiska data från fyra svenska myndigheter: Lantmäteriet, SCB, SGU och Sjöfartsverket. Du kan även få ett användarkonto till Trafikverkets tjänst Lastkajen där det finns en stor mängd trafikrelaterade data. Via GET kan du bland annat ladda ner:
- Lantmäteriets nya höjddata med en geometrisk upplösning i markplanet på två meter mot tidigare 50 meter, och därigenom en betydligt större detaljrikedom.
- Laserdata som kan användas för att skapa tredimensionella bilder av till exempel byggnader och vegetation. Lantmäteriet har i dagsläget laserskannat mer än 90 procent av Sveriges yta.
- Lantmäteriets flygbilder (ortofoton) i färg med 1 meters upplösning.
- SCB:s befolkningsstatistik fördelad på geografisk nivå (rutor eller små områden). Här kan du bland annat se åldersfördelning, sysselsättning, inkomster, in- och utflyttning med mera.
- Sjöfartsverkets sjökort.
- SGU:s data om berg, jord och grundvatten.
Geodata som ingår i GET se: https://www.geodata.se/sv/Hur/Distributionstjansten-GET/Geodata-som-ingar/. Här finns länkar till respektive myndighets information.
Hämta geodata på olika sätt
Som SLU-are når du geodata både via GET-tjänsten och direkt via SLU:s kartserver. Dataseten uppdateras cirka två gånger per år.
– Vill du ändra i de geodata du jobbar med är det bra att hämta hem det och göra analyserna lokalt på den egna datorn. Nästa gång som du går till servern kan informationen ha ändrats på den, säger Jakob Lagerstedt.
Hämta via GET-tjänsten:
I GET-tjänsten markerar du det område som du är intresserad av i en Sverigekarta och väljer därefter ett eller flera kartskikt. GET-tjänsten har en storleksbegränsning, vilket innebär att du inte kan ladda hem hur stora filer som helst. Är du intresserad av riktigt stora områden är det bättre att använda kartservern.
- Länk till GET: https://maps.slu.se/get. Skriv SLU i sökfältet och logga in med din vanliga SLU-identitet.
- Handledning: https://www.geodata.se/globalassets/dokument/geodatasamverkan/fuk/get/get2howto.pdf
Hämta via kartservern:
SLU:s kartserver har ingen begränsning för hur stora datafiler som du kan hämta. Här kan du även, i vissa fall, hitta äldre dataset. Allt material på kartservern är skrivskyddat.
- Länk till kartservern: \\gis.slu.se\gisdata
- Hur du ansluter till SLU:s kartserver: https://pluto.slu.se/gispub/connect_to_slu_gis_server
Via SLU:s kartserver når du även vissa av Lantmäteriets webbaserade karttjänster. Här finns bland annat zoomningsbara Sverigekartor som fungerar bra som bakgrundskarta i ditt gis-program och för webbvisning. Du kan även se ortofoton från olika fotograferingsår.
Kan ge teknisk support av geodatatjänsterna
Mats Högström, Jakob Lagerstedt och Mats Söderström arbetar alla vid SLU:s GIS-stöd.
– Det går bra att vända sig till någon av oss för teknisk support av GET-tjänsten eller kartservern, säger Mats Högström.
Han tipsar även om den GIS-stöds-wiki, som de tagit fram och som kontinuerligt fylls på med information.
– Enklaste sättet att hitta information i wikin är att söka i sök-rutan, säger Mats Söderström.
- Gis-stöds-wikin: https://pluto.slu.se/gispub
- Adressuppgifter till Gis-samordnarna: https://pluto.slu.se/gispub/gis_coordinators
- SLU:s GIS-stöd: https://internt.slu.se/sv/utbildning-forskning-foma/fortlopande-miljoanalys/verksamhetsstod/geografisk-it/
Du hittar även GIS-stöd på Medarbetarwebben under stöd och service/IT/Geografisk IT
Läs mer om GET-tjänsten i en pdf: GET_informationsblad
Framtida utveckling av GET
GIS-stöd arbetar för tillfället med att ge GET-tjänsten en ännu stabilare infrastruktur, främst genom en dubblering av antalet servrar. GET kommer även att i högre utsträckning integreras i den nationella infrastrukturen för geodata – http://www.geodata.se.
Geodataportalen är en så kallad metadatakatalog, som innehåller information om en stor del av Sveriges geodata. Ett mål är att GET ska länka direkt till aktuell metadatainformation i portalen.
SLU är även engagerad i den framtida infrastrukturen för geodata som används i forskning och utbildning via en arbetsgrupp inom SUHF, där Göran Adelsköld vid Planeringsavdelningen ingår.