SLU:s skatter: Gamla djur får nytt liv

Text: Charlotta Lantz Publicerad: 28 november 2016
När VH-fakultetens institutioner flyttade in i Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) under 2014 kom många gamla saker fram ur gömmorna, bland annat ett stort antal djurmodeller tillverkade i Tyskland på 1800-talet. Många öron och svansar har fallit bort och färg har flagnat av genom åren, men nu får djuren nytt liv!

Samlingen består av gipsmodeller av hästar, kor, grisar och får. En del av dem har använts i undervisningen vid dåvarande Veterinärinstitutet, senare Kungliga Veterinärhögskolan, som på den tiden låg vid Brunnsviken i Stockholm. Andra har köpts in till olika institutioner som 1932 kom att bilda Kungl. Lantbrukshögskolan. Några modeller finns också bevarade vid SLU i Alnarp (Alnarps Lantbruksmuseum).

Av de totalt 54 modellerna som idag finns på Ultuna är majoriteten tillverkade av Max Landsberg, en skulptör som verkade i Berlin under mitten och slutet av 1800-talet. Förutom de modeller som finns hos oss på SLU finns 15 stycken på Nordiska museet och 150 vid Universitetet i Leuven, Belgien, där de har använts i anatomiundervisning. Ibland kan de ses till försäljning på olika auktionssajter, och då med några hundra euro i utgångspris.

Restaureras och visas upp

SLU:s samling är alltså en riktig pärla som är värd att visa upp och tanken är nu att placera modellerna inom VHC, dels enstaka och dels i form av en samlad utställning. Innan samlingen kan visas upp offentligt behöver dock de flesta djuren restaureras, ett arbete som pågår och nu är inne i sitt slutskede.

Kristina-Dahlborn

− Det känns rätt och roligt att vi nu samlar alla våra nyrenoverade gipsdjur av olika arter och raser innanför vår entré till VHC så att de blir tillgängliga för alla, säger Kristina Dahlborn, dekan på VH-fakulteten.

Att modellerna är värda att bevaras och visas upp står helt klart, då samlingen är både ovanlig och värdefull. Själva restaureringen utförs av SLU:s konservator Carlo Tjernbäck. Han har tidigare gjort kvalificerade restaureringar av äldre oljemålningar för både VH-fakulteten och SLU centralt. Efter en lyckad pilotrenovering av en tjur i samlingen fick han uppdraget av VH-fakulteten att även ta sig an resten av modelldjuren.

Om allt går i lås kommer de nyrenoverade modellerna att visas upp på VHC i samband med VH:s fakultetsdag den 15 december.

28 november 2016 7
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan