Green Innovation Park i Alnarp flyttar till egna lokaler
Foto: Lovisa Jones

Green Innovation Park i Alnarp flyttar till egna lokaler

Text: Lovisa Jones Publicerad: 7 juni 2019
SLU och Akademiska hus gemensamma satsning Green Innovation Park (GIP) etablerades i Alnarp för drygt två år sedan, för att precis som i Uppsala, skapa en kreativ miljö och mötesplats för framgångsrik samverkan mellan akademi och näringsliv. Nu inleds nästa utvecklingsfas när GIP i Alnarp gör adressändring.

Sedan starten har Niclas Östlund, verksamhetsledare på GIP i Alnarp, arbetat intensivt med att sätta företagsparken på den skånska kartan, som en framträdande innovationsaktör i regionen. Utmaningen har varit låg vakansgrad på campus och därför har fokus i förstahand lagts på att etablera och utveckla innovationskulturen, och arrangera olika former av nätverksträffar och frukostmingel på och kring campus Alnarp.

– Dessa träffar är ett viktigt steg i uppbyggandet av vår kultur, för att vi ska kunna etablera de värderingar vi vill jobba utifrån och som vi vill att våra företag ska stötta, berättar Niclas Östlund.

Niclas Östlund är verksamhetsledare på Green Innovation Park i Alnarp. Foto: Mårten Svensson

Ett tjugotal företag återkommer till eventen och bland deltagarna finns såväl forskare och studenter från SLU. För att utveckla frukostkonceptet arrangerar GIP s k pop-up-frukostar, ett slags hembesök hos företagen och SLU:s institutioner på campus:

– På så sätt får man en geografisk koppling till verksamheten här i Alnarp och företagen som finns här. Det är svårt för företagen att hitta rätt till kunskaperna inom akademin och förstå hur vi – universitetet – kategoriserar världen.


Nya lokaler öppnar nya dörrar

Avsaknaden av en fysisk mötesplats har självklart försvårat arbetet med att sälja in hela GIP:s medlemskoncept fullt ut, särskilt de varianter som inkluderar plats- och kontorsuthyrning – fram tills nu. I februari i år lämnade SLU Alnarps serviceenhet de lokaler som går under beteckningen Teknicum, på Slottsvägen 1, mitt emot undervisningshuset Agricum.

– Vi behöver något fysiskt, en plats dit man som forskare, företag och samarbetspartner kan komma, och både ta del av och bli en del av den unika innovationskultur som vi vill förmedla. Teknicum ligger centralt på campus, nära Alnarpsparken, så läget är marknadsmässigt mycket bra, då det passerar mycket folk här under dagarna. Tanken är att inflyttning sker redan i november–december, efter att första delen av renoveringen är genomförd. Vi vill kunna växa organiskt och utvecklar därför efter hand, berättar Niclas Östlund.

I samarbete med fastighetsägaren Akademiska hus och arkitektbyrån Kanozi Arkitekter i Göteborg har Niclas Östlund tittat på olika lösningar på hur lokalernas kan renoveras och anpassas efter GIP:s behov. I april blev förstudien klar som visar hur Teknicum kan omvandlas till ett kontorslandskap, som också ger möjlighet till konferens- och möteslokaluthyrning.

– Det råder en brist på den typen av mötesplats i de omgivande kommunerna. För oss blir detta också ett sätt att marknadsföra vår verksamhet när företag och människor kan komma hit och uppleva vår idé och hur de kan arbeta här, berättar Niclas Östlund.

Fakta

Green Innovation Park

Green Innovation Park (GIP) är en företagspark och inkubator för gröna företag och erbjuder kreativa mötesplatser nära SLU:s verksamheter, som ska bidra till samverkan mellan forskare, studenter och entreprenörer. GIP tillhandahåller uthyrning av kontorslokaler, mötesrum och forskningslaboratorier, konferensarrangemang, samt konsultstöd inom organisationsutveckling. GIP drivs av SLU och Akademiska Hus med stöd av Region Uppsala och Lomma kommun och har hittills etablerats på SLU Ultuna och SLU Alnarp.

Läs mer om Green Innovation Park.
7 juni 2019
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan