Green Innovation Park i Alnarp flyttar till egna lokaler
Foto: Lovisa Jones

Green Innovation Park i Alnarp flyttar till egna lokaler

Text: Lovisa Jones Publicerad: 7 juni 2019
SLU och Akademiska hus gemensamma satsning Green Innovation Park (GIP) etablerades i Alnarp för drygt två år sedan, för att precis som i Uppsala, skapa en kreativ miljö och mötesplats för framgångsrik samverkan mellan akademi och näringsliv. Nu inleds nästa utvecklingsfas när GIP i Alnarp gör adressändring.

Sedan starten har Niclas Östlund, verksamhetsledare på GIP i Alnarp, arbetat intensivt med att sätta företagsparken på den skånska kartan, som en framträdande innovationsaktör i regionen. Utmaningen har varit låg vakansgrad på campus och därför har fokus i förstahand lagts på att etablera och utveckla innovationskulturen, och arrangera olika former av nätverksträffar och frukostmingel på och kring campus Alnarp.

– Dessa träffar är ett viktigt steg i uppbyggandet av vår kultur, för att vi ska kunna etablera de värderingar vi vill jobba utifrån och som vi vill att våra företag ska stötta, berättar Niclas Östlund.

Niclas Östlund är verksamhetsledare på Green Innovation Park i Alnarp. Foto: Mårten Svensson

Ett tjugotal företag återkommer till eventen och bland deltagarna finns såväl forskare och studenter från SLU. För att utveckla frukostkonceptet arrangerar GIP s k pop-up-frukostar, ett slags hembesök hos företagen och SLU:s institutioner på campus:

– På så sätt får man en geografisk koppling till verksamheten här i Alnarp och företagen som finns här. Det är svårt för företagen att hitta rätt till kunskaperna inom akademin och förstå hur vi – universitetet – kategoriserar världen.


Nya lokaler öppnar nya dörrar

Avsaknaden av en fysisk mötesplats har självklart försvårat arbetet med att sälja in hela GIP:s medlemskoncept fullt ut, särskilt de varianter som inkluderar plats- och kontorsuthyrning – fram tills nu. I februari i år lämnade SLU Alnarps serviceenhet de lokaler som går under beteckningen Teknicum, på Slottsvägen 1, mitt emot undervisningshuset Agricum.

– Vi behöver något fysiskt, en plats dit man som forskare, företag och samarbetspartner kan komma, och både ta del av och bli en del av den unika innovationskultur som vi vill förmedla. Teknicum ligger centralt på campus, nära Alnarpsparken, så läget är marknadsmässigt mycket bra, då det passerar mycket folk här under dagarna. Tanken är att inflyttning sker redan i november–december, efter att första delen av renoveringen är genomförd. Vi vill kunna växa organiskt och utvecklar därför efter hand, berättar Niclas Östlund.

I samarbete med fastighetsägaren Akademiska hus och arkitektbyrån Kanozi Arkitekter i Göteborg har Niclas Östlund tittat på olika lösningar på hur lokalernas kan renoveras och anpassas efter GIP:s behov. I april blev förstudien klar som visar hur Teknicum kan omvandlas till ett kontorslandskap, som också ger möjlighet till konferens- och möteslokaluthyrning.

– Det råder en brist på den typen av mötesplats i de omgivande kommunerna. För oss blir detta också ett sätt att marknadsföra vår verksamhet när företag och människor kan komma hit och uppleva vår idé och hur de kan arbeta här, berättar Niclas Östlund.

Fakta

Green Innovation Park

Green Innovation Park (GIP) är en företagspark och inkubator för gröna företag och erbjuder kreativa mötesplatser nära SLU:s verksamheter, som ska bidra till samverkan mellan forskare, studenter och entreprenörer. GIP tillhandahåller uthyrning av kontorslokaler, mötesrum och forskningslaboratorier, konferensarrangemang, samt konsultstöd inom organisationsutveckling. GIP drivs av SLU och Akademiska Hus med stöd av Region Uppsala och Lomma kommun och har hittills etablerats på SLU Ultuna och SLU Alnarp.

Läs mer om Green Innovation Park.
7 juni 2019
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 2 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 2 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 2 månad sedan