SLU Grogrund – centrum för förädling av livsmedelsgrödor

Text: Mikael Jansson Publicerad: 4 juni 2018
Regeringens nya satsning på ett växtförädlingscentrum från och med 2018 med lokalisering till SLU, ska bidra till en lokal och nationell ökad livsmedelsproduktion. Nu är vi mycket glädjande i gång med verksamheten, säger programchef Eva Johansson.

Centret ska genom att samla akademi och näringsliv utveckla kompetens för att i enlighet med målen i regeringens livsmedelsstrategi säkra tillgången till växtsorter för en hållbar och konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsproduktion i hela Sverige. Arbetet ska också ta hänsyn till klimatförändringar och tillgång till biomassa för en cirkulär och biobaserad ekonomi. Utveckling av kompetenser och nya tekniker inom växtförädling och utvärderingar av växtmaterial för marknaden ska ingå i satsningen.

Virtuellt center

Verksamheten som går under benämningen SLU Grogrund består av ett virtuellt center med verksamheten förlagd till institutioner och företag som är aktiva inom växtförädling. Under det första kvartalet har organisation och styrning etablerats. En första omgång workshopar på olika teman genomförs under det första halvåret för att få inspel från en bredd av intressenter och aktörer.

– Det är en av flera metoder som vi kommer att använda för att identifiera prioriterade insatsområden säger Eva Johansson, som betonar vikten av ett långsiktig kapacitetsbyggande inom svensk växtförädling.

– Vi har just fattat beslut om Grogrunds första projekt, säger Håkan Schroeder, dekan vid SLU och den som fastställer verksamheten. Detta projekt ska beskriva behoven inom hortikultur för att förstå hur och inom vilka grödor Sverige bör prioritera växtförädling för en ökad inhemsk fältmässig produktion av frukt, bär och grönsaker.

Mer frukt och grönt

Forskningen påvisar kontinuerligt vikten av att konsumera mer frukt och grönt för förbättrad hälsa, enligt Sara Spendrup, projektledare för behovsanalysen.

– I dag pågår en mycket begränsad växtförädling i Sverige för att ta fram sorter som är lämpade för svenska odlingsförhållanden och våra klimatförhållanden, fortsätter Sara Spendrup. I övrigt är vi helt beroende av sorter som tagits fram någon annanstans.

– Inom SLU Grogrund såg vi tydligt att en behovsanalys för frukt och grönt kan bidra till en ökad förståelse och framgång för inhemsk och hållbar produktion av frukt och grönt för svenska konsumenter, menar Eva Johansson.

Lämpliga sorter

Projektet, som har tagits fram i samverkan mellan akademi, näring och samhällsaktörer, kommer att pågå under 2018. Därefter vet man mer om hur SLU Grogrund kan bidra till att utveckla lämpliga sorter till svensk trädgårdsnäring, vilket Eva Johansson ser som en nödvändig förutsättning för att möta de svenska konsumenternas ökade efterfrågan på frukt och grönt.

En styrgrupp ansvarar för att göra prioriteringar utifrån SLU Grogrunds strategi så att investeringar kan få avsedd verkan. Regeringen satsar totalt 90 miljoner kronor under åren 2018 till 2020 och planerar därefter långsiktigt med 40 miljoner per år. Detta ska kompletteras med investeringar från företag och andra satsningar för forskning, innovation och kompetensutveckling.

4 juni 2018 2
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 15 dagar sedan