Grönare julbord
Cecilia Sassa Corin gillar grönt, men rätt sorts kött får också plats på julbordet. Ylva Carlqvist Warnborg

Grönare julbord

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 20 december 2019
Vi hör ofta att vi bör äta mindre kött – av klimatskäl, miljöskäl, hälsoskäl och djurvälfärdsskäl. Det rimmar dock inte så väl med det traditionella svenska julbordet som dignar av julskinka, köttbullar, prinskorv, sill och lax. Men det kanske är nu, julen 2019, som tiden är mogen för ett klimatsmartare och grönare julbord?

I Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning 2019, där drygt 1000 svenskar tillfrågats, svarade en av sex att det ska bli mindre kött på julbordet i år jämfört med i fjol. En av fyra svarade att det blir mer svenskt kött än förut.

– Jag tycker förstås att det ska vara en balans mellan kött och grönt, och det viktiga är att välja rätt kött, alltså svenskt! Och glöm inte bort att många traditionella rätter på julbordet faktiskt är vegetariska; bruna bönor och olika sorters kål. Mitt eget julbord tycker jag är väldigt klimatsmart, för vi frossar inte, och vi äter upp det vi lagar. Men eftersom maken inte lyckats fälla något vildsvin i år, så blir det ingen julskinka, säger Anna Hessle, som forskar kring nötköttsproduktion vid SLU i Skara, med fokus på naturbeteskött.

Vackra rätter

Men för den som verkligen vill växla över till mycket mer vegetarisk mat finns en mängd goda, nyttiga och vackra rätter att duka fram.

– Den vegetariska matens alla färger stimulerar aptiten och signalerar vitaminer som är viktiga för vår hälsa. När vi nu äter mer grönt och vegetariskt än förr året om, så vore det ju konstigt om det inte skulle avspegla sig också på julbordet, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra.

Hemma i sitt kök i Uddevalla har hon dukat fram några rätter som hör hemma på hennes julbord: crostini med gul saffranshummus och röd picklad lök, vegofärsbullar, tunnstrimlad rödkålssallad och en röd- och gulbetssallad med linser som serveras med rostade nötter och en oemotståndlig grön kräm gjord på ruccola, ett havrebaserat alternativ till crème fraiche och vitlök. Cecilia Sassa Corin äter mycket vegetariskt året runt, inspirerad av både veganer i familjen och samhällets ökade medvetenhet och kunskap kring hur matvalen påverkar klimatet.

– Men det är en känslig fråga att prata om att vi bör äta mindre kött. Det är ju inte svart eller vitt, utan handlar om att anpassa mängderna och att äta rätt kött. Väljer man naturbeteskött till exempel så kommer det ju från djur som genom bete gynnar biologisk mångfald. Och om nu allt fler börjar känna att så mycket kött som julmat inte känns riktigt rätt att ställa fram längre, så kan samma känsla nog gälla det överflöd som ofta är ett signum för julbordet.

– Överflöd har vi ju numera året runt, så jag tänker att man ska välja ut sina absoluta go’bitar, och sedan servera dem i lite mindre mängd. För är det något som inte är klimatsmart så är det matsvinn! I vår familj har vi en Messenger-grupp där alla får skriva upp sina fyra favoriter plus en kaka eller en sorts godis. Så slår vi ihop allt sedan, och så får alla vad de helst vill ha, utan att det blir en massa julmat över till soporna eller hunden, säger Cecilia Sassa Corin.

– Och hos oss visade det sig faktiskt att ingen tyckte att julskinkan var så viktig.

Podd och recept

Hör mer om ett klimatsmartare julbord i Kunskapspoddens senaste avsnitt.

Cecilia Sassa Corins recept hittar du på på hungrig.nu.

20 december 2019

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan