Hälsa hos djur, människor och eko-system – SLU Future One Health
Foto: Shutterstock

Hälsa hos djur, människor och eko-system – SLU Future One Health

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 14 juni 2021
Under 2021 startade en ny programperiod över fyra år för SLU:s fyra framtidsplattformar. För SLU Future One Health innebär den nya perioden nya möjligheter med fokus på samspelet mellan djurhälsa, humanhälsa och ekosystemhälsa. Ett aktuellt område där SLU:s forskare kan göra skillnad.

Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, är plattformens nya programchef.

Susanna Sternberg Lewerin. Foto: Patrik Söderman

– Forskningsområdet är tvärvetenskapligt och inkluderar många av de discipliner som är starka vid SLU; till exempel lantbruks- och husdjursvetenskap, skogsvetenskap, ekologi, ekonomi, biologi, veterinärmedicin och samhällsvetenskap. Med det uppdrag plattformen nu har fått ser jag stor potential att stötta SLU:s viktiga forskning inom området och synliggöra den för våra beslutsfattare.

Plattformen har bland annat fått ett nytt namn, tidigare hette den SLU Framtidens djur, natur och hälsa. Uppdraget är mer begränsat och tydligare och styrgruppen består av representanter från SLU:s alla fakulteter. Men mycket av den verksamhet som byggts upp i den tidigare organisationen lever vidare och utvecklas.

Susanna ser fram emot att få leda plattformen mot de mål som styrgruppen och plattformens kansli tillsammans arbetat fram under årets första månader.

– Vi har genomfört en workshop för att ringa in vilka områden SLU:s One Health-forskare vill att verksamheten fokuseras mot, resultaten av den kommer att styra våra aktiviteter den närmaste tiden. Bland annat kommer vi lysa ut stimulansmedel för tvärvetenskapliga forskningssamarbeten under våren och arrangera ett antal tematiska träffar i höst. Vi har också börjat förbereda en EU-ansökan till 2022.

Almedalen

Tillsammans med SLU Future Forests kommer SLU Future One Health att vara en av huvudarrangörerna för SLU:s medverkan under årets upplaga av Almedalsveckan. I år genomförs veckan som ett digitalt arrangemang.

Eva-Stina Lindell. Foto: Cajsa Lithell

Eva-Stina Lindell, kommunikatör för SLU Future One Health, arbetar för fullt med planeringen av plattformens medverkan.

– Vi kommer att fokusera vårt seminarium kring olika aspekter av antibiotikaresistens, en mycket viktig fråga både för djurens och människornas framtida hälsa, säger Eva-Stina. SLU kommer att livesända två seminarier den 6 juli, så missa inte det!

 

Fakta

Samlar forskare

Plattformens huvudsakliga uppdrag är att samla SLU:s One Health-forskare och att arrangera olika typer av aktiviteter som stärker och synliggör forskningen inom området.

Läs mer om vad som är på gång: www.slu.se/futureonehealth.

Kontakta plattformens kansli futureonehealth@slu.se för att registrera dig på plattformens lista över forskare som får riktade utskick med aktuell information.
14 juni 2021 4

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 9 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan