Hanna red 100 mil genom Mongoliet

Text: Carin Wrange Publicerad: 15 september 2016
För några år sedan läste Hanna Bäckström en artikel om The Mongol Derby – ett 100 mil långt lopp till häst som går i Djingis Khans spår genom Mongoliet. Hon bestämde sig för att försöka genomföra ritten.

I augusti var Hanna en av 27 ryttare som kom ända fram till mål. Nu är hon åter på plats vid sitt jobb som marknadsförare vid Universitetsdjursjukhuset.

Kvar finns fantastiska minnen och nyfunna ryttarvänner som hon slog följde med längs vägen. Kvar finns också en värkande axel – sviterna efter en omkullridning, som resulterade i en axel ur led, under tredje dagens ritt.

– Ja, det gör faktiskt ganska ont fortfarande, säger Hanna. Jag väntar på att få den ordentligt undersökt.
Samtidigt är hon ganska stolt över att hon faktiskt klarade av sitt äventyr i Mongoliet. När hon väl bestämde sig för att delta påbörjade hon förberedelser som inkluderade såväl fysträning, extra ridträning som inköp av lämplig utrustning.

– Man får ha med sig minimalt med packning under loppet, och allt ska fraktas längs vägen i sadelväskor på hästen och i en liten ryggsäck på ryttaren. Den totala vikten som ryttaren bär med sig får vara maximalt 5 kg och det ska då inkludera all utrustning. Eftersom temperaturen varierar mycket mellan dag och natt behövdes kläder som fungerade för alla situationer.

Tuffa utmaningar längs hela sträckan

Att rida mongolderbyt innebär många utmaningar, både psykiskt och fysiskt. Det behövs bl.a. kunskap i att navigera efter GPS.

– Vi fick inga kartor, men det visste jag inte förrän jag kom dit, så jag hade tränat med karta och kompass. Till ganska stor del kunde man följa GPS: en så egentligen var själva navigeringen inte så komplicerad.

För att klara loppet behövdes också förmågan att rida helt okända hästar i full fart.

– Man byter häst efter cirka fyra mil, vilket innebär att jag vanligtvis red tre hästar per dag och bytte minst två gånger per dag, berättar Hanna.

Oftast gick hon upp redan vid femtiden på morgonen för att komma iväg tidigt. Den häst hon ville rida hade hon valt ut redan kvällen innan.

– Jag red yngre och litet snabbare hästar de första dagarna men valde sedan de något äldre och mer stabila mot slutet. Det gällde att sitta kvar hela vägen, om man ramlar av så springer hästarna bara iväg med packning och allt! Det råkade några av ryttarna ut för.

Många tvingades bryta

Totalt red Hanna 28 olika hästar under de nio dagar som hon red loppet. Det var 42 ryttare från många olika länder som startade, 27 av kom i mål. Ritten fick ta som längst 10 dagar, de snabbaste red på åtta.

Hästarna ägs av nomadfamiljer i Mongoliet och varje häst som rids undersöks av veterinärer såväl före som efter varje sträcka. För ryttarna gäller att disponera hästen på bästa sätt. Innan målgång ska hästens puls ha gått ner för att den ska bli godkänd vid besiktningen.

– Syftet med loppet, som i år reds för åttonde året i rad, är att samla in pengar för att stödja Mongoliets nomadkultur med ca 2.5 miljoner hästar. Varje deltagare får betala en rätt hög summa för att vara med.

Hanna vill gärna återvända igen till Mongoliet men då inte för att åter rida Mongolderbyt utan för att få uppleva landet på ett lugnare sätt.

– Det är ett fantastiskt vackert land men jag hann inte riktigt njuta av vyerna. Under ritterna var det alltför viktigt att koncentrera sig på hästen, vägen och underlaget, säger hon.

Blev sövd av läkarteam

Vad var det då som hände med axeln? Ramlade du av?

– Under den tredje dagen red jag ihop med några andra ryttare och vi hade litet bråttom fram till station nummer tio innan det blev mörkt. På en ganska plan väg där vi galopperade så halkade plötsligt min häst och gick omkull. Jag trodde först att jag brutit benet men kände därefter att det var min arm som var skadad.

– Jag trodde först att det bara var en muskulär skada och fortsatte därför att rida, men med tio km kvar av distansen insåg vi att vi inte skulle hinna fram till stationen i tid utan fick då ta in hos en nomadfamilj längs med vägen. Lite senare på kvällen fick jag riktigt ont i armen och larmade arrangörerna via den sändare jag bar med mig.

Hanna blev upphämtad hos nomadfamiljen av en veterinär och förd till den station som de hade försökt att hinna fram till, därefter blev hon ett par timmar senare sövd av ett läkarteam. Det behövdes för att kunna dra axeln rätt som hade hoppat ur led. Den natten sov Hanna hos nomadfamiljen i deras jurta, men fortsatte sedan ritten dagen därpå. Några tankar på bryta loppet hade hon aldrig.

– Nej, absolut inte, säger Hanna. Jag försökte bara bli mer försiktig resten av loppet och det höll hela vägen fram.

15 september 2016 8
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 14 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan