Hanna red 100 mil genom Mongoliet

Text: Carin Wrange Publicerad: 15 september 2016
För några år sedan läste Hanna Bäckström en artikel om The Mongol Derby – ett 100 mil långt lopp till häst som går i Djingis Khans spår genom Mongoliet. Hon bestämde sig för att försöka genomföra ritten.

I augusti var Hanna en av 27 ryttare som kom ända fram till mål. Nu är hon åter på plats vid sitt jobb som marknadsförare vid Universitetsdjursjukhuset.

Kvar finns fantastiska minnen och nyfunna ryttarvänner som hon slog följde med längs vägen. Kvar finns också en värkande axel – sviterna efter en omkullridning, som resulterade i en axel ur led, under tredje dagens ritt.

– Ja, det gör faktiskt ganska ont fortfarande, säger Hanna. Jag väntar på att få den ordentligt undersökt.
Samtidigt är hon ganska stolt över att hon faktiskt klarade av sitt äventyr i Mongoliet. När hon väl bestämde sig för att delta påbörjade hon förberedelser som inkluderade såväl fysträning, extra ridträning som inköp av lämplig utrustning.

– Man får ha med sig minimalt med packning under loppet, och allt ska fraktas längs vägen i sadelväskor på hästen och i en liten ryggsäck på ryttaren. Den totala vikten som ryttaren bär med sig får vara maximalt 5 kg och det ska då inkludera all utrustning. Eftersom temperaturen varierar mycket mellan dag och natt behövdes kläder som fungerade för alla situationer.

Tuffa utmaningar längs hela sträckan

Att rida mongolderbyt innebär många utmaningar, både psykiskt och fysiskt. Det behövs bl.a. kunskap i att navigera efter GPS.

– Vi fick inga kartor, men det visste jag inte förrän jag kom dit, så jag hade tränat med karta och kompass. Till ganska stor del kunde man följa GPS: en så egentligen var själva navigeringen inte så komplicerad.

För att klara loppet behövdes också förmågan att rida helt okända hästar i full fart.

– Man byter häst efter cirka fyra mil, vilket innebär att jag vanligtvis red tre hästar per dag och bytte minst två gånger per dag, berättar Hanna.

Oftast gick hon upp redan vid femtiden på morgonen för att komma iväg tidigt. Den häst hon ville rida hade hon valt ut redan kvällen innan.

– Jag red yngre och litet snabbare hästar de första dagarna men valde sedan de något äldre och mer stabila mot slutet. Det gällde att sitta kvar hela vägen, om man ramlar av så springer hästarna bara iväg med packning och allt! Det råkade några av ryttarna ut för.

Många tvingades bryta

Totalt red Hanna 28 olika hästar under de nio dagar som hon red loppet. Det var 42 ryttare från många olika länder som startade, 27 av kom i mål. Ritten fick ta som längst 10 dagar, de snabbaste red på åtta.

Hästarna ägs av nomadfamiljer i Mongoliet och varje häst som rids undersöks av veterinärer såväl före som efter varje sträcka. För ryttarna gäller att disponera hästen på bästa sätt. Innan målgång ska hästens puls ha gått ner för att den ska bli godkänd vid besiktningen.

– Syftet med loppet, som i år reds för åttonde året i rad, är att samla in pengar för att stödja Mongoliets nomadkultur med ca 2.5 miljoner hästar. Varje deltagare får betala en rätt hög summa för att vara med.

Hanna vill gärna återvända igen till Mongoliet men då inte för att åter rida Mongolderbyt utan för att få uppleva landet på ett lugnare sätt.

– Det är ett fantastiskt vackert land men jag hann inte riktigt njuta av vyerna. Under ritterna var det alltför viktigt att koncentrera sig på hästen, vägen och underlaget, säger hon.

Blev sövd av läkarteam

Vad var det då som hände med axeln? Ramlade du av?

– Under den tredje dagen red jag ihop med några andra ryttare och vi hade litet bråttom fram till station nummer tio innan det blev mörkt. På en ganska plan väg där vi galopperade så halkade plötsligt min häst och gick omkull. Jag trodde först att jag brutit benet men kände därefter att det var min arm som var skadad.

– Jag trodde först att det bara var en muskulär skada och fortsatte därför att rida, men med tio km kvar av distansen insåg vi att vi inte skulle hinna fram till stationen i tid utan fick då ta in hos en nomadfamilj längs med vägen. Lite senare på kvällen fick jag riktigt ont i armen och larmade arrangörerna via den sändare jag bar med mig.

Hanna blev upphämtad hos nomadfamiljen av en veterinär och förd till den station som de hade försökt att hinna fram till, därefter blev hon ett par timmar senare sövd av ett läkarteam. Det behövdes för att kunna dra axeln rätt som hade hoppat ur led. Den natten sov Hanna hos nomadfamiljen i deras jurta, men fortsatte sedan ritten dagen därpå. Några tankar på bryta loppet hade hon aldrig.

– Nej, absolut inte, säger Hanna. Jag försökte bara bli mer försiktig resten av loppet och det höll hela vägen fram.

15 september 2016 8
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan